Iranski sporazum: EU ujedinjena u održavanju Iranskog nuklearnog sporazuma radi evropske bezbednosti

0

Ministri EU 28 izrazili su potpuno jedinstvo u sprovođenju Iranskog nuklearnog sporazuma dok god ga Iran bude poštovao, izjavila je Visoka predstavnica Federika Mogerini nakon sednice Saveta za spoljne poslove na kome se razgovaralo o idejama i konkretnim merama.

Visoka predstavnica je najavila da EU i države članice koordinišu mere i mehanizme za zaštitu ekonomskih investicija evropskih kompanija koje imaju legitimne investicije i prisustvo u Iranu.

„Za nas ovo nije u vezi sa ekonomskim interesima, ovo je stvar bezbednosnih interesa Evropske unije – verujemo da bi bez nuklearnog sporazuma sa Iranom bezbednost u regionu i u Evropi bila ugrožena,” izjavila je Mogerini, naglasivši jedinstvo EU po ovom pitanju.

Kao dopunu koraka koje je Evropska unija već preduzela u vezi sa statutom o blokadi, države članice su uzele u razmatranje izvestan broj novih doprinosa, a ministri su odlučili da oforme mrežu kontaktnih punktova koji će koordinisati mere širom Evrope.

„Nameravamo, i želimo da reagujemo što pre, ne samo zato što znamo da je pritisak u Iranu velik, već i zato što razumemo da je evropskim investitorima potrebna sigurnost, tako da nam je u interesu da radimo brzo,” izjavila je Visoka predstavnica, podsetivši na složenost situacije i da očekuje napredak u sledećim nedeljama.

„Bitna stvar je da se stvari odvijaju u pravom smeru i uz potpuno jedinstvo, sa dosta političke rešenosti za napretkom,” Mogerini je izjavila.

EU 28 delimično dele zabrinutost koju je izrazila administracija SAD, oko programa balističkih raketa i dinamikr u regionu. Upravo iz tog razloga su ujedinjeni u naporu da održe nuklearni sporazum, rekla je Mogerini.

„Slaganje sa pojedinim brigama administracije SAD je zajedničko, ali imamo drugačiji odgovor na pitanje kakva je strategija najbolja da se umiri ova zabrinutost i dođe do pozitivnog odgovora na situaciju,” izjavila je visoka predstavnica.

EU veruje da je glavna briga sprečiti Irana da razvije nuklearno naoružanje, a za to je ovaj sporazum ključan. Međunarodna agencija za atomsku energiju prošle nedelje je 11 put potvrdila da se Iran u potpunosti pridržava sporazuma.

O drugim pitanjima se može diskutovati na posebnom forumu.

„Postoji određeni broj evropskih sankcija koje su i dalje na snazi, uključujući neke vezane za pitanja ljudskih prava. Ali smatramo da su saradnja i razgovor produktivniji od prekida dijaloga i započinjanja konfrontacije. Obično su tako rezultati bolji i mi smo posvećeni da nastavimo tim smerom,” izjavila je Mogerini.

EU 28 takođe su izrazili jedinstvo po pitanju situacije u oblasti Gaze, dogovorivši se da odmah reaguju u saradnji sa regionalnim partnerima kako bi se izbegli dalji ljudski gubici i zagarantovalo formiranje pristupa humanitarne pomoći Gazi.

Politički horizont je takođe diskutovan gde su ministri potvrdili potpuno jedinstvo podrške Evropske unije pregovorima o dvodržavnom rešenju i svojoj nameri da nastave blizak rad sa partnerima.

„Svi smo i dalje posvećeni, svih 28 članova, da posmatramo Jerusalim kao buduću prestonicu dve države,” izjavila je Visoka predstavnica.

Podeli

Comments are closed.