Istraživanje Eurobarometra – proleće 2018: raste optimizam Evropljana u pogledu budućnosti

0

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja Eurobarometra, većina Evropljana ocenjuje stanje privrede kao dobro i optimistično gleda na budućnost.

Pozitivno mišljenje o stanju nacionalne privrede je po prvi put od proleća 2007. odnelo prevagu nad negativnim mišljenjem. Iako se percepcije razlikuju od jedne države članice do druge, rast pozitivnog mišljenja o privredi je zabeležen u 18 država članica u odnosu na jesen 2017. Raste i poverenje u Uniju, pa je tako zabeležen najviši nivo poverenja od jeseni 2010.

Najnovije istraživanje Eurobarometra pokazuje da 40% Evropljana ima pozitivno mišljenje o EU, naspram 37% koji su neutralni i samo 21% onih čije je mišljenje negativno. Poverenje u EU je i dalje veće nego u nacionalne vlade ili parlamente. „Slobodno kretanje ljudi, roba i usluga u okviru EU“ te „mir među državama članicama“ navode se kao najpozitivniji rezultati EU.

Podrška ekonomskoj i monetarnoj uniji je takođe viša nego ikada, a dve trećine Evropljana zagovara snažnu EU po pitanju trgovine. Konačno, 70% Evropljana se smatra građanima EU, dok je udeo građana koji smatra da njihov glas nešto znači na najvišem nivou od 2004.

Većina Evropljana je optimistično po pitanju budućnosti EU, a snažna je i podrška građana prioritetima Komisije, dok se migracije i terorizam navode kao najveći izazovi.

Podeli

Comments are closed.