Istraživanje, inovacija i transfer tehnologija – projekat ulaganja u srpsku nauku

0

Za projekat Istraživanje, inovacija i transfer tehnologija, koji će biti sproveden u saradnji sa Svetskom bankom i Vlade Srbije, Evropska unija finansiraće sa 2.5 miliona evra, rekao je na promociji projekta u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Majkl Davenport.

Ulaganje u primenjenu nauku nije potrošnja, već investicija u budućnost svake zemlje, rekao je Davenport, dodavši da je izdvajanje 0,4 odsto bruto društvenog proizvoda za nauku u Srbiji ne samo daleko do evropskog cilja od tri odsto, već i od nacionalnog cilja od jedan odsto.

Znanje i ideje su pokretači privredne konkurentnosti. U Srbiji je neophodno unaprediti nauku i istraživanje, kao i tehnološki razvoj na nivou preduzeća. To nije moguće bez velikih napora države, izjavio je Davenport na promociji u SANU.

Iskoristite priliku da razvijete inovativne potencijale, otvorite nova tržišta za srpske proizvode, razvijete domaća preduzeća i otvorite nova radna mesta, za šta vam EU nudi pomoć, rekao je Davenport.

Novi projekat je nastavak inovacionog projketa za koji je EU izdvojila više od osam miliona evra, od čega šest miliona u vidu grantova za mala i srednja preduzeća.

Uz pomoć EU i Svetske banke, Fond za inovacionu delatnost je finansirao 53 mala i srednja preduzeća, za razvoj i primenu inovacija, rekao je Davenrpot.

On je ocenio da se radi o projektu važnom ne samo za budućnost naučnih inovacija, već i za celokupni privredni razvoj Srbije i njenu konkurentnost.

Sa sredstvima Ministarstva za prosvetu i nauku Srbije, Fond za inovacionu delatnost će podeliti 4,4 miliona evra. Nadam se da će to pomoći Srbiji da dalje unapredi inovacije, pošto su one sa istraživanjem i razvojem najvažniji faktor konkurentnosti svake privrede, izjavio je Davenport.

Prema njegovim rečima, Srbija je već koristila programe EU kroz koje je za naučne projekte dobila oko 80 miliona evra.

Direktor Svetske banke za Srbiju Toni Verhejen je izjavio da je novi projekat “deo procesa promene starog sistema u novi, koji može pomoći Srbiji da otvori nova visoko vredna radna mesta”.

 

Podeli

Comments are closed.