Izjava Federike Mogerini povodom izjave predsednika SAD-a Trampa o iranskom nuklearnom sporazumu

0

Evropska unija žali zbog izjave predsednika Sjedinjenih Američkih Država o nuklearnom sporazumu sa Iranom. Ukoliko bi SAD ponovo razmotrile svoju odluku, EU bi pozdravila takav korak. Sjedinjene Države su naš najbliži partner i prijatelj sa kojim nastavljamo da radimo na rešavanju mnogih pitanja. Kao što smo oduvek govorili, nuklearni sporazum nije bilateralni sporazum da bi bilo koja zemlja mogla jednostrano da ga raskine.

Sporazum je jednoglasno podržan Rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti UN i predstavlja ključni element globalne arhitekture za sprečavanje širenja nuklearnog oružja, naročito u trenutku kada postoje ohrabrujući signali o mogućoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Nuklearni sporazum sa Iranom ima presudan značaj za bezbednost regiona, Evrope i ostatka sveta.

Sve dok Iran bude poštovao svoje obaveze koje proističu iz sporazuma – kao što je činio do sada – Evropska unija će biti posvećena punoj i delotvornoj primeni nuklearnog sporazuma. Imamo puno poverenje u rad, stručnost i autonomiju Agencije za atomsku energiju koja je do sada objavila 10 izveštaja u kojima je potvrdila da Iran u potpunosti ispunjava svoje obaveze.

Ukidanje sankcija predstavlja vitalni deo sporazuma. Evropska unija je u više navrata isticala da ukidanje sankcija pozitivno utiče ne samo na trgovinu i privredne odnose sa Iranom, već da donosi ključne prednosti građanima Irana. Evropska unija ostaje u potpunosti posvećena ukidanju pomenutih sankcija.

Ono što me posebno brine jeste najava novih sankcija. U narednom periodu nameravam da se konsultujem sa svim našim partnerima o posledicama novih sankcija. Evropska unija je rešena da sledi bezbednosne interese i da zaštiti svoje privredne investicije.

Nuklearni sporazum sa Iranom predstavlja vrhunac 12 godina diplomatije. On pripada čitavoj međunarodnoj zajednici. Sporazum je do sada funkcionisao i postizao svoj cilj, tj. garantovao je da Iran ne razvija nuklearno oružje. Evropska unija je rešena da očuva sporazum. Od ostatka međunarodne zajednice očekujemo da radi svoj deo posla i da garantuje puno sprovođenje sporazuma zarad kolektivne bezbednosti.

Za kraj bih uputila poruku građanima i liderima Irana. Svakome od njih. Ne dozvolite da bilo ko raskine ovaj sporazum jer on predstavlja jedno od najvećih diplomatskih postignuća. On je dokaz da je rešenja u kojima su svi na dobitku moguće postići kroz dijalog, posvećenost i istrajnost. Dokaz je da se zajednički jezik može pronaći, čak i kada se stavovi i interesi razlikuju.

Ovaj sporazum pripada svima nama. Ispunjavajte svoje obaveze, a mi ćemo ispunjavati naše. Zajedničkim snagama, s ostatkom međunarodne zajednice, očuvaćemo sporazum.

Podeli

Comments are closed.