Izjava Federike Mogerini povodom međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima

0

Demokratija ne može biti funkcionalna bez slobodnih, raznovrsnih i nezavisnih medija. Novinari i medijski akteri iz celog sveta pozivaju države, državne službenike, korporacije i društvo u celini da snose odgovornost za svoja dela. Previše novinara je izloženo pretnjama i napadima samo zato što obavljaju svoj posao, a počinitelji često ostaju nekažnjeni.

Na današnji dan, koji je na osnovu Rezolucije Generalne skupštine UN 68/163 proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, odajemo počast svim novinarima širom sveta koji su izgubili život i bili žrtve napada zbog obavljanja svog posla. Odajemo počast i svim njihovim hrabrim kolegama koji su nastavili tamo gde su oni stali.

Ubistva istraživačkih novinara Dafne Karuane Galicije i Jana Kuciaka u EU, dokazuju da ni jedan region u svetu nije imun na takve zločine. Takve zločine treba temeljno istražiti, a njihove počinioce krivično goniti, kao u slučaju ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Od Saudijske Arabije smo zatražili saradnju i očekujemo da ćemo sarađivati na temeljnoj, kredibilnoj i transparentnoj istrazi. Insistiramo na rasvetljavanju okolnosti njegove smrti i preuzimanju odgovornosti svih uključenih.

Narušavanje i sužavanje prostora za slobodno novinarstvo u mnogim zemljama predstavlja zabrinjavajući trend, zbog čega se kredibilitet medija dovodi u pitanje, a njihov rad diskredituje i slabi. Novinarima se mora osigurati bezbedno i sigurno okruženje za rad, na internetu i van njega, bez opasnosti od uznemiravanja, političkog pritiska, cenzure ili progona. Zdrav pravni sistem mora da štiti medijske kuće i novinare u celom svetu kako bi oni mogli da obavljaju svoj posao potpuno nezavisno. U vremenu kada raste problem širenja dezinformacija, novinarima treba garantovati bezbednost kako bi mogli da na kredibilan način izveštavaju u korist i u interesu svih građana.

EU će nastavit da se služi svim odgovarajućim instrumentima spoljne politike i finansijskim instrumentima kako bi se kvalitet novinarstva, pristup javnim informacijama i sloboda izražavana podigli na viši nivo. EU će nastaviti da finansira Evropski centar za slobodu štampe i medija i pruža ciljanu zaštitu kroz program za branioce ljudskih prava.

Sve države EU i treće zemlje su dužne da ispune svoje obaveze u kontekstu zaštite slobode izražavanja i bezbednosti novinara tako što će im omogućiti odgovarajuće pravno okruženje, ozbiljno reagovati na pretnje novinarima i energično istraživati stvarne napade. Očekujemo od svih država da intenziviraju preventivne mere, mobilišu sve aktere i uspostave nacionalne bezbednosne mehanizme u skladu s Akcionim planom UN za bezbednost novinara i pitanje nekažnjavanja.

Slobodno novinarstvo je okosnica slobodnih društava: njegovim narušavanjem ugrožavamo sopstvenu slobodu.

Podeli

Comments are closed.