Izjava Mogerini nakon sastanka u okviru dijaloga između Beograda i Prištine

0

Izjava visoke predstavnice/potpredsednice Federike Mogerini nakon današnjeg sastanka u okviru dijaloga između Beograda i Prištine:

Večeras sam sa predsednicima Hašimom Tačijem i Tomislavom Nikolićem i premijerima Aleksandrom Vučićem i Isom Mustafom održala još jedan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Nadovezali smo se na razgovor koji smo vodili na prethodnom sastanku 24. januara. Ohrabrena sam konstruktivnim angažmanom obe strane. Posvećenost i politička volja značajno doprinose smirivanju tenzija i u tom duhu nastavljamo naš zajednički rad.

Dijalog je veoma važan proces za Srbiju i Kosovo*, ali i za region i Evropsku uniju. Napredak u normalizaciji odnosa ima presudan značaj za očuvanje mira i napredak obe strane ka Evropskoj uniji. On ima ključni značaj za Evropu i stabilnost u regionu.

Svi učesnici sastanka su danas još jednom potvrdili potpunu posvećenost zajedničkom radu u okviru dijaloga. Želim da se zahvalim svim učesnicima, predsednicima Tačiju i Nikoliću i premijerima Vučiću i Mustafi na otvorenom i konstruktivnom razgovoru.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 SB UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Podeli

Comments are closed.