Izjava Mogerini u ime EU povodom Svetskog dana starosedelačkih naroda

0

Pre deset godina, Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Deklaraciju UN o pravima autohtonih naroda (UNDRIP), kojom su ustanovljeni okviri prava, dostojanstva i dobrobiti starosedelačkih naroda.

Od tada se beleži porast priznavanja i razumevanja izazova sa kojima se suočavaju starosedelački narodi. Ovi pozitivni trendovi su podstaknuti ojačanom saradnjom i partnerstvom između država, civilnog društva i samih autohtonih naroda. Takva partnerstva još jačaju usled činjenice da se starosedelački narodi bore za sopstvena prava, da bi se okončao svaki oblik diskriminacije i otvoreno govorilo o svim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava.

Iako oni čine manje od pet odsto ukupnog svetskog stanovništva, ovi narodi su među 15 odsto najsiromašnijih ljudi širom sveta. Starosedeoci su često i među prvim žrtvama pogoršanja stanja ljudskih prava.

Evropska unija raspolaže širokim spektrom politika kojima se podržava pravo autohtonih naroda prema postavkama UNDRIP-a, od ljudskih prava do razvoja i finansijskih instrumenata. Bilateralna saradnja Evropske unije sa mnogim zemljama pridaje veliki značaj učešću autohtonih naroda na lokalnom i državnom nivou u zemljama u kojima žive. Evropska unija takođe preduzima akcije u borbi protiv nasilja usmerenog ka starosedelačkim narodima i braniocima ljudskih prava, posebno kada štite zemljište i prirodne izvore. Krost Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava, Evropska unija podržava starosedelačke branioce ljudskih prava i smanjuje rizik njihovog ugrožavanja.

Ova posvećenost sprečavanju i zaštiti od pretnji i nasilja ponovljena je u Zaključcima o autohtonim narodima Saveta Evropske unije, usvojenim 15. maja ove godine.

Evropska unija će nastaviti da podržava starosedelačke narode u borbi protiv diskriminacije i nejednakosti. Zbog toga je Evropska unija takođe duboko posvećena inkluziji starosedelačkih naroda u Agendu za održivi razvoj 2030, gde ćemo na razvoj primeniti pristup zasnovan na pravu – uključujući sva ljudska prava tako da niko ne bude ostavljen po strani. Doprinos Evropske unije biće vođen Evropskim konsenzusom za razvoj.

Evropska unija je spremna da nastavi naše dijaloge sa starosedelačkim narodima na svim nivoima EU saradnje da bi se maksimalizovali učinci naših aktivnosti i dela. Radićemo sa svim partnerima, počev od predstavnika samih starosedelačkih naroda, da bi se osigurala posvećenost međunarodne zajednice UNDRIP-u u godinama pred nama.

Podeli

Comments are closed.