Izjava predsednika Donalda Tuska na svečanosti povodom početka austrijskog predsedavanja Savetu EU

0

Pre svega želim da se zahvalim kancelaru na gostoprimstvu i želim mu sve najbolje tokom austrijskog predsedavanja. Pred Austrijom je veliki posao, a vreme koje ima na raspolaganju je ograničeno. No, smatram da EU ne bi mogla biti u boljim rukama.

Austrija je zbog svoje pozicije oduvek u srcu Evrope – mesto susreta istoka i zapada, juga i severa. Upravo zbog svoje centralne uloge, Austrija je ključni graditelj mostova u EU, ne samo u privrednom i kulturnom smislu, već i političkom. I znam da ćete vi, Sebastijane, imajući u vidu vaše iskustvo i prošlost, umeti na najbolji način da iskoristite tu ulogu i donesete uspeh čitavoj Evropi.

Moto austrijskog predsedništva je ‘Evropa koja štiti’. Smatram da niste mogli da odaberete bolji moto. Potreba za bezbednošću, stara koliko i čovečanstvo samo, tokom migracijske krize je došla do izražaja više nego ikada ranije. Građani Evrope od nas očekuju da preduzimamo odlučne mere kako bismo ponovo uspostavili red i bezbednost. Građani to žele, ne zato što su iznenada postali ksenofobični i žele da se izoluju od ostatka sveta, već zato što je dužnost svake vlasti da sprovodi zakon, da štiti svoje teritorije i granice. Kako je potvrđeno na nedavnom samitu, svi smo posvećeni tome da se reči ‘Evropska unija’ dovode u vezu sa stabilnošću, a ne nestabilnošću, sa bezbednošću, a ne njenim pomanjkanjem. Najvažnije je da u tom poduhvatu budemo ujedinjeni. U tom smislu računam na vas, Sebastijane.

Kao gorljivi čitatelj austrijskih velikana poput Karla Popera i Fridriha Avgusta fon Hajeka, želim da upozorim sve one koji žele javni red i bezbednost, da za njima ne tragaju po cenu slobode. Put ka bezbednosti je u istoriji Evrope i Austrije, Poljske i Bugarske, često vodio ka kmetstvu.

Konačno, zadovoljstvo mi je što će austrijsko predsedavanje biti fokusirano na osiguravanje bezbednosti u evropskom susedstvu. Kako poslovica kaže, dobar komšija je bolji od prijatelja koji je daleko. Naročito danas, kada nemamo mnogo prijatelja koji su daleko. Zahvaljujući Bojku, ostvarili smo dobar napredak u jačanju evropske perspektive Zapadnog Balkana. Ne sumnjam da će Austrija nastaviti taj put. Alles Gute!

Podeli

Comments are closed.