Izjava predsednika Donalda Tuska nakon sastanka sa glavnim pregovaračem EU Mišelom Barnijeom

0

Pažljivo sam saslušao jučerašnju izjavu premijerke Mej. Naravno, ne delim njen entuzijazam povodom Bregzita. Mi smo od samog početka znali da će Bregzit rezultirati situacijom u kojoj obe strane gube i da su naši pregovori samo kontrola štete.

Imajući u vidu takve ekstremno nepovoljne okolnosti, želim da se zahvalim Mišelu Barnijeu i njegovom timu, naročito Sabin Vejand i Stefani Riso, na izuzetno teškom poslu koji su obavili. Mišel, u vas smo, opravdano, mnogo verovali. Vi ste ostvarili naša dva najvažnija cilja. Prvo, osigurali ste kontrolu štete koja je prouzrokovana Bregzitom i drugo, postarali ste se da vitalni interesi i načela 27 država članica i Evropske unije kao celine budu sačuvani. Da nisam siguran da ste uradili sve u što je u vašoj moći da zaštitite interese 27 država članica, a dobro sam upoznat sa suštinom dokumenta, ne bih predlagao da ovaj sporazum bude i formalno zaključen.

Narednih dana nastavljamo po sledećem planu: sporazum će prvo pregledati sve države članice, a do kraja nedelje ambasadori 27 država članica će se sastati kako bi razmenili mišljenja o sporazumu. Nadam se da neće biti previše sugestija. Oni će razgovarati i o mandatu Komisije da dovrši zajedničku političku deklaraciju o budućim odnosima između EU i Ujedinjenog Kraljevstva. U tom procesu će učestvovati i evropski ministri. Komisija namerava da usaglasi deklaraciju o budućnosti odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom do utorka. Države članice će imati dva dana da daju mišljenje o njoj, što znači da će ambasadori 27 država članica dovršiti rad na deklaraciji u četvrtak. Nakon toga, ukoliko se ne dogodi ništa nepredviđeno, održaćemo sastanak Evropskog saveta kako bismo dovršili i ozvaničili sporazum o Bregzitu. Taj sastanak će biti održan 25. novembra u 9.30.

Za kraj imam poruku za naše prijatelje Britance. Iako sam tužan što odlazite, učiniću sve što je u mojoj moći da ovaj rastanak bude što manje bolan i za vas i za nas.

Podeli

Comments are closed.