Izjava predsednika Donalda Tuska nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

0

Dobar dan. Bilo mi je zadovoljstvo da ugostim predsednika Vučića danas u Briselu i da mu lično čestitam na izboru za predsednika.

Pre svega želim da podsetim da je podrška Evropske unije evropskoj perspektivi nedvosmislena. Lideri su ovo jednoglasno potvrdili na Evropskom savetu u martu. Kada je u pitanju tempo pristupnog procesa, on će zavisiti od vašeg napretka u sprovođenju reformskog programa.

Jedan od primera saradnje Evropske unije i Srbije u rešavanju zajedničkog izazova jesu iregularne migracije. Želim da vam se zahvalim na podršci koju ste pružali i koju pružate. Nadam se da će Evropska unija i nadalje moći da računa Srbiju, baš kao što Srbija može da računa na to da će joj EU pružiti neophodnu podršku.

Dozvolite mi da pohvalim vašu ličnu posvećenost stabilnosti i bezbednosti u regionu koji još uvek predstavlja strateški prioritet Evropske unije. Tokom prvih 50 dana na novoj dužnosti, sastali ste se sa gotovo svim susedima i regionalnim partnerima. Pozivam vas da tako i nastavite. Vaša uloga je apsolutno jedinstvena.

Nakon krajnje burnog početka godine, Srbija je sada uključena u dijalog – u kom drugoj strani ne govori već sa njom razgovara – zbog čega želim da pozdravim vašu kontinuiranu posvećenost dijalogu između Prištine i Beograda i vašu spremnost da dalje razmatrate buduće odnose, kako u zemlji tako i sa kolegama sa Kosova.

Što se mene tiče, poslednja faza dijaloga i reformskih napora Srbije jeste njeno punopravno članstvo u EU. To je ono što smo obećali u Solunu i ono što smo spremni da ispunimo. Nedavno ste iznova potvrdili da je Srbija napravila strateški izbor i da u tom smislu nema povratka. Očekujemo da vaši postupci reflektuju vaš izbor.

Konačno, pozivam predsednika Vučića da nastavi reforme u cilju jačanja vladavine prava sa istom energijom i doslednošću sa kojom napreduje ekonomija. Snažna vladavina prava je ultimativni znak vaše spremnosti da uđete u EU. Hvala vam.

Podeli

Comments are closed.