Izjava Žan-Klod Junkera povodom 50. godišnjice Praškog proleća

0

U utorak, 21. avgusta se navršilo 50 godina od završetka Praškog proleća, jedne od najtragičnijih i najbolnijih epizoda u savremenoj evropskoj istoriji. Predsednik Evropske komisije Predsednici Evropske komisije Žan-Klod Junker je tim povodom izdao sledeće saopštenje:

„Danas, kada obeležavamo godišnjicu Praškog proleća, prisećamo se poginulih i odajemo počast hrabrosti i junaštvu onih – među kojima je bilo mnogo studenata – koji su prkosili tenkovima i puškama. Njihovo nasleđe je naša odgovornost: ne smemo nikada zaboraviti njihov pokušaj da odbrane najtemeljnija prava i slobode“, rekao je predsednik Junker, dodajući da na današnji dan treba gledati kao na „dan svečanog podsećanja na to da se sloboda i poštovanje ljudskih prava nikada ne smeju uzimati zdravo za gotovo i da se njih treba boriti svakog dana […] Ne mogu da zamislim bolji način da odamo počast herojima Praškog proleća”.Integralno saopštenje je dostupno ovde.

Potpredsednik Maroš Šefčovič i komesarka Jurova su se takođe osvrnuli na ovaj događaj:

„Moramo da pamtimo lekcije iz avgusta 1968. Sloboda se ne sme uzimati zdravo za gotovo, a prosperiteta nema bez slobode izražavanja, veroispovesti ili udruživanja. Stoga nikad ne smemo tolerisati kršenja međunarodnog prava i slamanje težnje naroda za slobodom i demokratijom“, rekao je potpredsednik Šefčovič.

„Sovjetski tenk na mom pragu je jedno od mojih najranijih sećanja, nešto što vas obeleži za ceo život. Zato smatram da je odbrana naše demokratije danas najvažniji zadatak svih nas – Čeha, Slovaka, Evropljana“, rekla je komesarka Jurova.

Podeli

Comments are closed.