Izvoz vojvođanskih vina na EU tržište

0

Vojvodina, koja u vinarstvu vidi dobru priliku da se još više približi Evropskoj uniji i pokaže da kvalitet vina iz ovih krajeva ne zaostaje za najboljim vinima Evrope, prva je regija u Srbiji koja je postala članica Asocijacije vinskih regija Evrope..

Da je od ovog laskavog priznanja ovdašnjim vinarima i vinskom turizmu do izvoza vina vojvođanskog vinogorja na tržište zemalja EU potrebno još mnogo truda i rada, pokazala je i rasprava na tribini održanoj u Sremskim Karlovcima u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU Info kutka u Novom Sadu.

Skup „Izvoz vina vojvođanskog vinogorja na tržište zemalja EU“, organizovan u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine i Regionalnom razvojnom agencijom Bačka, okupio je proizvođače vina, predstavnike Delegacija evropske unije, pokrajinskih institucija, privrednih i turističkih poslenika Vojvodine i Sremskih Karlovaca. Oni su zajedno sa gostima iz susedne Hrvatske pokušali da istraže mogućnosti izvoza naših vina u zemlje Evropske unije.

Razgovor i razmena iskustava izrodili su zaključak da je jedan od osnovnih uslova povećanja izvoza vina na EU tržište ozbiljna potpora i subvencije države, kao i stvaranje udruženja vinara Srbije, koje bi predstavljalo i štitilo njihove interese,.

„EU podržava Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u regulaciji vinskog sektora u Srbiji, jer se ovde proizvodi dobro vino koje ima velike mogućnosti za izvoz na evropsko tržište”, rekao je ataše Delegacije EU u Srbiji Karl-Heinz Vogel pozdravivši skup i podsetio da je Evropska unija najveći proizvodjač vina u svetu i da je za Srbiju veoma važno da usvoji EU standarde proizvodnje vina.

Srbija sve više ulaže u razvoj vinogradarstva, ali je to još uvek nedovoljno kako bi se, pre svega po količini, napunile čaše zahtevnog evropskog tržišta.

O naporima Vlade Vojvodine u poboljšanju administrativnih, naučnih i privrednih uslova za kvalitetniji uzgoj vinove loze i izvoz vina govorio je načelnik za turizam Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam APV Željko Dvožak.

Kada je reč o izvozu vina iz Fruškogorske regije, jedna od poteškoća sa kojom se proizvođači vina u Vojvodini susreću je i nedostatak informacija o merilima kvaliteta vina i propisima EU tržišta.

Sekretarka Udruženja ugostiteljstva i turizma Privredne komore Vojvodine Dragica Samardžić iznela je da je zakonodavna regulativa Srbije usaglašena sa regulativama Evropske Unije donošenjem Zakona o vinu, kao i pratećim aktima i pravilnicima o vinogradarstvu. Ona je rekla da je taj zakon bio preduslov za uspostavljanje adekvatne regulative za izvoz vina u EU, a tome znatno doprinose i odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se odnose na slobodnu trgovinu sa EU i ukidanje carina.

Regionalni brend Bačke kojim se pomaže ruralni turizam i razvoj seoske privrede organizovan je po ugledu na iskustva Poljske, Češke i Slovačke, besplatan je i mnogo ga je lakše dobiti od oznake geografskog porekla i kvaliteta. O Regionalnom brendu Bačke, koji okuplja male proizvođače hrane, pića i drugih tradicionalnih proizvoda iz seoskih sredina i promoviše njihovu ponudu pod jedinstvenim brendom govorio je direktor Regionalne agencije Bačka Nemanja Starović.

Direktorka Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore Božica Marković prenela je iskustva hrvatskih vinara, govorila o mogućnostima izvoza vina na EU tržište, kao i o poteškoćama, prednostima i povoljnostima koje donosi članstvo u EU kada je reč o plasmanu vina. Ona je istakla da je prilikom predstavljanja na medjunarodnom tržištu veoma značajno da zemlja bude prepoznata kao proizvođač kvalitetnog vina.

„Najveći preporod i nezamisliv procvat vinogradarstva u Vojvodini zabeležen je za vreme najveće svetske ekonomske krize, jer je država brinula o toj svetoj biljci“ – izneo je vinski znalac, novinar i autor „Vojvođanskog vinskog vodiča“ Petar Samardžija. On je rekao da je danas, na žalost, Srbija od velikog izvoznika, pretvorena u velikog uvoznika vina, a u stanju smo da sopstvenom proizvodnjom podmirimo tek polovinu naših potreba. U Vojvodini je registrovano oko sto ozbiljnih privatnih vinarija, koje prihvataju uslove proizvodnje po evropskim standardima i na tržište izbaciju oko 600 vinskih etiketa. Njihov kvalitet je dignut veoma visoko, tvrdi Samardžija i veoma se ozbiljno približavamo evropskim dometima u proizvodnji kvalitetnih vina. Potreban nam je razvoj nauke, koji će pratiti taj uspon, kao i edukovanje proizvođača i potrošača vina, smatra Samardžija.

Gosti su, nakon tribine, obišli vinski podrum porodice Živanović i degustirali vina vrhunskog kvaliteta iz ove sremskokarlovačke vinarije, koja se proizvodnjom vina bavi od 1770. godine.

Podeli

Comments are closed.