Junker: 2025. nije obećanje, već ohrabrenje za kandidate

0

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je u Beogradu da 2025. godina iz strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan nije obećanje, već ohrabrenje za zemlje kandidate.

Junker je na konferenciji za novinare s predsednikom Aleksandrom Vučićem i komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom rekao da datum pristupanja Srbije EU ne zavisi od Unije, već prevashodno od Srbije.

“Znam da veliki broj ljudi govori o datumu 2025. Želim da budem jasan, to nije obećanje, već perspektiva, indikativni datum, ohrabrenje, jer zemlja koja želi da postane članica, nakon što uloži velike napore, zaslužuje da bude ohrabrena na tom putu”, ukazao je Junker.

Predsednik EK Žan Klod Junker izjavio je da je Srbija prešla “impresivan deo puta” na putu ka EU.

“Ima još problema kada je reč o vladavini prava i da se poprave i neke stvari u pravosuđu, ali je veliki napredak ostvaren”, ocenio je Junker.

Fonet

Junker: Ne možemo prihvatiti u EU zemlje koje nisu međusobno rešile teritorijalne sporove

Predsednik Evropske komisije je rekao da je uveren i da će Beograd pomoći da se reše sporovi koji postoje u regionu.

“Srbiji nisu potrebne lekcije i Srbija zna kuda treba da ide i koji je put u budućnost. EU nije ekonomski konglomerat, to je zajednica koja se stara za dobrobit građana, a to je pre svega zajednica vrednosti”, rekao je Junker i dodao da EU želi da ima dobru saradnju sa prijateljima u Srbiji.

Istakao je da prošlost postoji, ali da moramo izvući pouke iz nje. “Srbija i EU će zajedno imati tolike prilike za razvoj. Državnici prolaze, ali narodi ostaju”, poručio je predsednik Evropske komisije.

Naglasio je da EU želi da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine pravno obavezujućim sporazumom.

“Moje ubeđenje je da ne možemo prihvatiti u EU zemlje koje nisu međusobno rešile teritorijalne sporove. Ne možemo da uvozimo bilateralne sporove. Važno je da ti sporovi budu rešeni pre ulaska u EU, jer želimo da zemljama Balkana pružimo stabilnost, a ne uvezemo nestabilnost”, objasnio je Junker.

“Nije na nama da kažemo koji će biti karakter sporazuma, već je na Beogradu i Prištini da odrede kako će on izgledati”, dodao je predsednik Evropske komisije i istakao da je nakon sastanka sa predsednikom Vučićem smiren kada je reč o putu kojim Srbija ide.

Fonet

Junker: Oduvek sam smatrao da Zapadni Balkan i Srbija moraju biti deo EU

Prema Junkerovim rrečima Strategija proširenja EU podrazumeva šest oblasti na kojima Srbija treba da radi na putu ka EU.

On je odgovarajući na pitanja novinara da li je možda ideja i da se napravi neki Akcioni plan i mapa puta kojom bi se i Srbija i EU obavezale da će te oblasti pratiti, naveo da su tih šest oblasti tu, da će se videti kako sve napreduje i naveo da će se videti da li je tako nešto potrebno.

“Ukoliko je potrebno razviti Akcioni plan i to ćemo uraditi, ali, radićemo zajedno sa Srbijom”, poručio je Junker.

Junker je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je u Beograd doputovao ne “u inspekciju i prikupljanje informacija”, već radi razgovora.

“U Briselu puno govorimo o Srbiji. Želeo sam da razgovaram sa Srbima i Srbijom direktno. Lako je razgovarati o drugima, a da ne čujete njih. Ovo nije poseta inspekcije, već otvorenog razgovora”, naglasio je Junker.

Njegova poseta pokazuje, kako je rekao da su “odnosi sa Zapadnim Balkanom od prioritetnog značaja za nas. Oduvek sam smatrao da Zapadni Balkan i Srbija moraju biti deo EU, jer bez njih nije kompletna Unija. EU nije ekskluzivno vlasništvo sadašnjih država članica, već i druge zemlje mogu da pristupe”, naglasio je Junker.

Strategija, prema njegovim rečima, sadrži instrumente koji treba da pomognu u ubrzanju puta Srbije u EU.

“Proces pristupanja i integrisanja u evropske institucije temelji se na zaslugama svakog kandidata. Razgovaraćemo sa svakom zemljom kandidatom i oceniti napredak koji je postignut od strane svake države”, objasnio je Junker dodajući da je Srbija među zemljama kandidatima koja je najviše uradila.

Junker i Han su u sklopu posete regionu doputovali u Beograd gde će razgovarati i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Fonet

Vučić: Najteža prepreka na putu ka EU je pronalaženje pravno valjanog sporazuma s Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da za Srbiju Evropska unija nije samo cilj već i proces, i ocenio da je 2025. godina u kojoj bi Srbija mogla da uđe u Uniju ako završi težak posao.

“Najteža prepreka na putu ka EU je pronalaženje pravno valjanog sporazuma s Prištinom. To je pitanje za sve naše građane i pitanje za našu budućnost”, rekao je Vučić i dodao da je o tome imao veoma otvoren razgovor s Junkerom i Hanom.

On je rekao da je važno da se nadje kompromis s Albancima kojim bi i Beograd i Priština nešto izgubili, a ne da jedna strana dobije sve a druga da izgubi.

“Ako to ne bude moguće živećemo u prošlosti”, rekao je Vučić i dodao da bi voleo da se to izbegne.

On je rekao da većina članica očekuje sporazum koji bi vodio ka tome da Priština postane članica UN i drugih međunarodnih organizacija, ali da pet zemalja EU i Srbija to ne žele.

“U Briselu su samo posrednici i hvala im na tom jer teško da bismo ikada seli da razgovaramo o tome”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija mora mnogo posla da uradi u vladavini prava da bi mogla da uđe u EU.

Fonet

Podeli

Comments are closed.