Junker: Neophodno je da zadržimo otvorenu evropsku perspektivu za Zapadni Balkan

0

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da evropska perspektiva za Zapadni Balkan treba da bude otvorena.

Junker je na konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim rekao da su razgovarali o bugarskom predsedavanju EU sledeće godine, čiji je jedan od prioriteta proširenje Unije na Zapadni Balkan.

Predsednik Evropske komisije je rekao da su razgovarali o politici u “komplikovanu regionu” u kojem Bugarska ima središnu ulogu i da treba podržati da evropska perspektiva bude otvorena za Zapadni Balkan.

“Hoću da ponovim svoje ubeđenje da je neophodno da zadržimo otvorenu evropsku perspektivu za Zapadni Balkan. U ovom trenutku izgleda da nije moguće da primimo nove članice u 2019. godini, ali želim da se evropska perspektiva vidi ne kao pozivnica već kao kontinuirana potreba u ovom delu Evrope”, poručio je Junker.

Na pitanje o najavljenoj strategiji za pristupanje Srbije i Crne Gore, Junker je odgovorio: “Nisam pomenuo Srbiju i Crnu Goru u svom govoru u parlamentu, već u programu rada Evropske komisije. To je, možda, nijansa, ali svakako verujem da će Srbija i Crna Gora postati članice EU pre 2025. godine”, rekao je Junker.

Borisov je rekao da postoji prilika da se Balkansko poluostrvo dovede u EU dok iz njega izlazi Velika Britanija.

“Važno je da imamo odluke o takvoj perspektivi”, rekao je Borisov i dodao da treba gledati napred i da bez rizika nema napredovanje.

Borisov je rekao da će u maju u Sofiji biti sednica Evropskog saveta s liderima Zapadnog Balkana, dok će početkom januara Komisija biti u Bugarskoj, što je, po njegovim rečima, “prilika ne samo za Bugarsku, već za ceo region da se predstavi u dobrom svetlu”.

Junker je pozdravio moto bugarskog predsedavanja EU “Zajedno smo jači” i dodao da će Bugarska u narednih šest meseci biti “prestonica” Evrope.

“To je jedinstvena šansa za ovu divnu zemlju da dokaže i pokaže da Bugari znaju vrednost Evrope, jer je Evropa deo DNK Bugarske”.

On je rekao da su razgovarali i o projektu brze železnice i dodao da Evropska komisija podržava projekat povezivanja Crnog mora s Jadranskim morem.

Ceo govor predsednika Evropske komisije Junkera možete pročitati ovde

Podeli

Comments are closed.