Junker o programu bugarskog predsedavanja i budućnosti Evrope

0

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je danas prisustvovao plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu. Prva stavka dnevnog reda je bilo predstavljanje programa bugarskog predsedavanja, tokom kog je predsednik Junker čestitao Bugarskoj na izuzetno pripremljenom prograu, opisujući naredni šestomesečni period kao presudan za Evropsku uniju i njenu budućnost.

Junker je pozdravio ideju premijera Borisova da jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja bude izgradnja konsenzusa i nazvao je „mudrim izborom“ koji je važniji nego ikada ranije.

Predsednik Junker je izjavio: „ […]tačno je da je Bugarska prevalila dalek put do pristupanja Uniji. Za nekoliko godina je morala da uvede promene koje su druge zemlje uvodile decenijama. Morala je da bude strpljiva, odlučna, hrabra – i to je i bila. Danas se sa velikim ponosom, ali i očekivanjima, radujem bugarskom predsedavanju.”

Predsednik Junker je podsetio prisutne da će krajem februara odnosno početkom marta posetiti Balkan. Integralni govor predsednika Junkera je dostupan ovde.

Na drugoj sednici u okviru plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta, predsednik Junker je učestvovao u diskusiji o budućnosti Evrope sa premijerom Irske Leo Varadkarom.

Predsednik Junker je izjavio da je oduševljen Agendom lidera, rekavši: „U narednih 18 meseci ćemo održati 17 samita dok ne dođemo do Sibinja, tj. Hermanštata. To je put tokom kog ćemo mapirati zajedničku budućnost. To je više samita nego što smo održali na vrhuncu krize evro zone. Međutim, postoji jedna značajna razlika: sada ne popravljamo avion u plamenu dok letimo kao što smo morali tokom krize. Sada popravljamo krov naše evropske kuće dok sunce sija. Sada znamo šta moramo da uradimo zajedno: da dovršimo ekonomsku i monetarnu uniju, da obezbedimo granice, da realizujemo socijalnu agendu, da naš sistem oporezivanja učinimo pravednijim, da reformišemo sistem azila, da se vratimo normalnom funkcionisanju Šengena i da dovršimo digitalno tržište i energetsku uniju.”

Podeli

Comments are closed.