Junker o stanju Unije: Zapadnom Balkanu moramo da ponudimo kredibilnu perspektivu proširenja

0

U svom govoru o stanju Unije, u kom je predstavio prioritete za narednu godinu i izneo svoju viziju razvoja Evropske unije do 2025, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je još jednom potvrdio nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

„Ako želimo više stablnosti u našem susedstvu, onda moramo Zapadnom Balkanu da ponudimo kredibilnu perspektivu proširenja. Jasno je da tokom ovog mandata Komisije i Parlamenta neće biti proširenja. Nijedna od zemalja kandidata nije spremna. Ali će nakon toga broj članica Evropske unije biti veći od 27. Kandidati za pridruživanje moraju da stave vladavinu prava,pravosuđe i osnovna prava u sam vrh svojih prioriteta”, rekao je predsednik Junker.

U Pismu o namerama upućenom predsedniku Evropskog parlamenta Tajaniju i premijeru Estonije Ratasu, koji trenutno predsedava Savetu EU, predsednik Junker je poručio da namerava da pokrene „strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU kao vodećih kandidata na Zapadnom Balkanu” do 2025. i to u sklopu inicijativa usmerenih na jačanje Unije kao globalnog činioca. Strategija će naročitu pažnju pokloniti vladavini prava, osnovnim pravima i borbi protiv korupcije kao i opštoj stabilnosti regiona”.

Podeli

Comments are closed.