Junker objavio listu kandidata za članove Evropske komisije

0

Novoizabrani predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker objavio je listu predloženih komesara i uputio je italijanskom premijeru Mateu Renciju koji je trenutno predsedavajući Saveta Evropske unije.

Lista je poslata nakon niza razgovora koje je novoizabrani predsednik Junker u proteklih par dana obavio sa svakim od kandidata pojedinačno, te nakon predloga za imenovanjem visoke predstavnice Unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Savet Evropske unije mora da odobri imenovanje kandidata, a očekuje se da će budući predsednik Evropske komisije Junker u sredu dodeliti zaduženja članovima svog tima, kao i da će predstaviti način na koji će organizovati rad narednog saziva Komisije.

Naredni korak obuhvata odobrenje Evropskog parlamenta, kako sastava Komisije tako i samog predsednika kao i visoke predstavnice Unije za spoljnu politiku i bezbednost odnosno potpredsednice Evropske komisije.

Odobrenju Evropskog parlamenta će prethoditi saslušanje predloženih komesara u svim relevantnim komitetima Parlamenta a u skladu sa Članom 118 Poslovnika Evropskog parlamenta.

Onog momenta kada Evropski parlament dâ svoj pristanak, Evropski savet će i zvanično imenovati članove Evropske komisije u skladu sa Članom 17(7) Ugovora EU. 

Imena komesara predloženih za sledeći sastav Komisije po abecednom redu:

Vijtenis ANDRIUKAITIS (Litvanija)

Andrus ANSIP (Estonija)

Migel ARIAS KANJETE (Španija)

Dimitris AVRAMOPULOS (Grčka)

Elžbieta BIENKOVSKA (Poljska)

Alenka BRATUŠEK (Slovenija)

Valdis DOMBROVSKIS (Letonija)

Ginter ETINGER (Nemačka)

Kristalina GEORGIEVA (Bugarska)

Johanes HAN (Austrija)

Džonatan HIL (Velika Britanija)

Fil HOGAN (Irska)

Vera JUROVA (Češka)

Jirki KATAINEN (Finska)

Korina KRETU (Romania)

Sesilija MALSTROM (Švedska)

Neven MIMICA (Hrvatska)

Karlos MOEDAS (Portugalija)

Pier MOSCOVICI (Francuska)

Tibor NAVRACSICS (Mađarska)

Maroš ŠEFČOVIČ (Slovačka)

Kristos STILIANIDES (Kipar)

Marian TISEN (Belgija)

Frans TIMERMANS (Holandija)

Karmenu VELA (Malta)

Margret VESTAGER (Danska)

Osim komesara, u dogovoru sa novoizabranim predsednikom Junkerom, na mesto visoke predstavnice Unije za spoljnu politiku i bezbednost, Evropski savet je imenovao Federiku MOGERINI iz Italije. 

Evropski savet je 27. juna predložio Žana-Kloda Junkera za predsednika Komisije nakon izborne kampanje održane u Evropi. Na osnovu političkih smernica koje je izložio Evropskom parlamentu, Junker je izabran za novog predsednika Evropske komisije većinom od 422 glasa na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta 15. jula 2014.

Internet stranica novoizabranog predsednika Žana-Kloda Junkera

Političke smernice rada Evropske komisije: “Novi početak za Evropu: moj plan za otvaranje radnih mesta, rast, jednakost i demokratske promene”

Pratite novog predsednika na Tviteru: @JunckerEU

Podeli

Comments are closed.