Junker: U narednom periodu još snažnija podrška ekonomskom razvoju i saradnji u regionu

0

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker razgovarao je u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić o usvajanju Strategije o proširenju i budućim aktivnostima Srbije na njenom evropskom putu.

Predsednik Evropske komisije Junker je ponovio da je važno nastaviti rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja kroz dijalog sa susedima, ne zbog toga što je to uslov za ulazak u Evropsku uniju, već zbog toga što je to od velikog značaja za građane Srbije i regiona, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednice Vlade.

Junker je pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou i izrazio očekivanje da će obe strane aktivno i odgovorno raditi na implementaciji obaveza predviđenih sporazumom.

Premijerka Brnabić je istakla da je donošenje Strategije o proširenju ohrabrujuća poruka za čitav region Zapadnog Balkana, naglasivši da ohrabruje i činjenica da je region ponovo u fokusu Unije,.

Ona je ukazala na važnost održavanja predstojećih samita o Zapadnom Balkanu, najpre u Sofiji, a zatim i samita u Londonu, koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, koja je prisustvovala sastanku, iskazala je zahvalnost predsedniku Junkeru na novoj retorici i impulsu koji je dao politici proširenja i na činjenici da je Srbiju prepoznao kao najozbiljnijeg kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.


Ona je istakla da će Srbija daljim reformama nastojati da vremenski rok pristupanja učini realističnim.

Sagovornici su podvukli značaj usvajanja višegodišnjeg Akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana, koji je usvojen na Samitu u Trstu.

Junker je podvukao da je cilj da se u narednom periodu još snažnije podrži ekonomski razvoj i saradnja u regionu i pomogne infrastrukturno povezivanje, navodi se u saopštenju.

Podeli

Comments are closed.