Junker upozorio na protekcionizam uoči samita G20

0

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i komesar Pjer Moskovici danas i sutra učestvuju na samitu G20 u Hamburgu. Samitom predsedava Nemačka, a članice G20 se okupljaju pod motom „Oblikovanje međupovezanog sveta“.

Predsednici Junker i Tusk su jutros uoči samita održali konferenciju za štampu. Govoreći o perspektivi globalne ekonomije, predsednik Junker je rekao: „Ove godine se sastajemo sa vetrom u leđima. Svih 28 država članica EU ostvaruje rast. U Evropskoj uniji je od 2013. otvoreno deset miliona radnih mesta. Beležimo najnižu stopu nezaposlenosti u poslednjih 10 godina […]. Stopa zaposlenosti u Evropskoj uniji nikada nije bila veća – posao ima 233 miliona Evropljana.”

Predsednik Junker je takođe rekao da „vraćanje na protekcionizam nije put napred”. Pravi put napred je Sporazum o ekonomskom partnerstvu između EU i Japana zaključen juče, rekao je Junker, dodajući da taj Sporazum uzima u obzir sve interese Evrope i podrazumeva visoke standarde u oblasti rada, životne sredine i zaštite podataka.

Predsednik Junker je istakao značaj partnerstva sa Afrikom i opisao klimatske promene kao „najveći izazov za budućnost“. Preduzimanje konkretnih obaveza za pružanje podrške Africi je jedna od centralnih tema samita.

Rad u okviru samita je organizovan u četiri radne grupe: 1. Globalni rast i trgovina; 2. Održivi razvoj, klima i energija; 3. Partnerstvo sa Afrikom, migracije i zdravlje, te 4. Digitalizacija, osnaživanje žena i zapošljavanje. Prioriteti EU na samitu G20 su izloženi u pismu koje su predsednici Junker i Tusk 4. jula uputili šefovima država ili vlada.

Integralna izjava za novinare predsednika Junkera je dostupna na sledećem linku.

Podeli

Comments are closed.