Junkerov plan će pokrenuti preko 194 milijarde investicija

0

Očekuje se da Junkerov plan mobiliše 194 milijarde evra investicija u svih 28 država članica, saopšteno je nakon sastanka Saveta direktora Evropske investicione banke (EIB) održanog ove nedelje.

Ovaj iznos premašuje polovinu  prvobitno postavljenog cilja od 315 milijardi evra koliko će biti mobilisano u okviru Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) koji predstavlja okosnicu Junkerovog plana. Obim finansiranja projekata odobrenih u okviru fonda EFSI iznosi nešto manje od 37 milijardi evra.

EIB je odobrio 224 projekta u okviru segmenta za infrastrukturu i inovacije u sklopu fonda EFSI čija je ukupna vrednost skoro 28 milijardi evra. Evropski investicioni fond je odobrio 275 sporazuma za finansiranje malih i srednjih preduzeća u ukupnom iznosu od skoro devet milijardi iz fonda EFSI.

Imajući u vidu dosadašnji uspeh Plana, predsednik Junker je rešen da predlog za proširenje Evropskog fonda za strateška ulaganja (tzv. „EFSI 2.0″) bude jedan od najvažnijih zakonodavnih prioriteta Komisije. Rad na usvajanju predloga već ostvaruje napredak. Komisija je pozdravila glasanje o predlogu za EFSI 2.0 u Parlamentu od prošle nedelje i pozvala je Parlament i države članice da nastave sa ulaganjem napora kako bi Plan bio što pre usvojen.

Podeli

Comments are closed.