Komesar Han u poseti Sarajevu

0

Johanes Han, komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju, boravi danas u Sarajevu gde će još jednom potvrditi posvećenost EU pružanju podrške zemlji na evropskom putu i razgovarati o sprovođenju neophodnih reformi i mera.

Komesar Han će se sastati sa ključnim političkim predstavnicima, među kojima su predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić, članovi Predsedništva, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, kao i predstavnici glavnih političkih partija koje su potpisale pisanu obavezu o zajedničkom zalaganju za evropske integracije iz februara 2015. Komesar će takođe otvoriti novu zgradu Tužilaštva u Sarajevu, čiju je izgradnju finansirala EU.

Uoči ove važne posete, komesar Han je izjavio: „Evropska komisija i države članice su veoma zabrinute zbog pomanjkanja napretka u sprovođenju neophodnih reformi u 2017. Iako je posvećenost Evropske unije evropskom putu BiH jača nego ikada, čini se da politički lideri na vlasti i u opoziciji još uvek više brinu o uobičajenim nacionalističkim temama i pričaju o ‘krizi’ umesto da se fokusiraju na pravi posao koji je pred njima. Na sastancima sa vlastima sam istakao da Komisija od izabranih lidera Bosne i Hercegovine očekuje da ispune obaveze preuzete u februaru 2015. Jedini način da se ostvari napredak u procesu evropskih integracija jeste da se postignu konkretni rezultati u sprovođenju reformi. To obuhvata sprovođenje mera iz reformskog programa, jačanje vladavine prava i podizanje kvaliteta rada i efikasnosti državne uprave te usvajanje neophodnih strategija na državnom nivou, kao što su ona u oblasti poljoprivrede, kako bi se ostvarile pogodnosti obimne finansijske pomoći EU. To, a ne retorika podele, ono je što će doprineti približavanju zemlje EU i što će pre svega doneti direktne koristi građanima Bosne i Hercegovine.”

Podeli

Comments are closed.