Komesar Han u Tirani na Danima medija EU-Zapadni Balkan: jačanje medija na Zapadnom Balkanu

0

Komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, boraviće u Tirani u Albaniji od 8. do 10. novembra gde će učestvovati u Danima medija EU-Zapadni Balkan.

Događaj će okupiti preko 250 predstavnika medija i medijskih organizacija kao i tvorce politika iz EU i sa Zapadnog Balkana koji će razgovarati o slobodi izražavanja, ekonomskoj održivosti medijskog sektora i ulozi medija u pristupnom procesu.

Komesar Han je uoči posete izjavio: „Sloboda izražavanja je jedna od osnovnih sloboda EU i kao takva predstavlja kamen temeljac procesa proširenja u kom je snažna i nezavisna štampa pokretač demokratske transformacije. Sloboda izražavanja je jedan od stubova svakog otvorenog i naprednog društva. Dani medija će otvoriti nove teme kako bi se medijska situacija na Zapadnom Balkanu sagledala iz različitih aspekata, kao što je na primer promena medijske slike koja zahteva nove, inovativne poslovne modele. Uveren sam da će ova konferencija dati novi zamah jačanju slobode medija i formiranju dinamičnije, raznovrsnije i ekonomski održivije medijske slike u regionu, koja će moći da se uhvati u koštac sa velikim izazovima u tom sektoru“.

Izveštaji sa dva panela i šest radionica će biti iskorišćeni za formulisanje konačnih zaključaka konferencije koje će komesar Han predstaviti u petak. Rezultati konferencije će pomoći Evropskoj uniji da prilagodi svoj pristup kada je u pitanju pružanje podrške i jačanje medijskog sektora na Zapadnom Balkanu.

Više informacija o Danima medija je dostupno ovde

Podeli

Comments are closed.