Konkurs za organe javne uprave – Prijavite svoje IT rešenje na nagradni konkurs „Sharing & Reuse“!

0

Evropska komisija vas poziva da učestvujete u drugom izdanju nagradnog konkursa „Sharing & Reuse“, (deljenje i ponovna upotreba) organizovanog u okviru Sharing&Reuse akcije u sklopu ISA² programa.

Da li ste uspešno radili na digitalizaciji javnih usluga? Jeste li razvili rešenje koje spada u jednu od dole navedenih kategorija? Prijavite se na ovaj konkurs i podelite svoje iskustvo! Organi javne uprave koji traže specifična IT rešenja će biti zainteresovani da vide kako ste pristupili sličnim izazovima i  saznaće kako da ponovo upotrebe softver otvorenog koda ili deljene IT usluge koje ste vi razvili. Učinite svoj izuzetan rad vidljivim!

Nagrade koje učesnici mogu da osvoje su 15.000 evra za pobednički tim i 10.000 evra za drugoplasirani tim u svakoj od naredne 4 kategorije:

 1. Najinovativniji softver otvorenog koda
 2. Softver otvorenog koda sa najvećim uticajem na građane ili preduzeća
 3. Najinovativnije deljene IT usluge (zajednički razvijene ili deljene)
 4. Deljene IT usluge (zajednički razvijene ili deljene) sa najvećim uticajem na građane ili preduzeća

Pažljivo pročitajte vodič kroz postupak pre popunjavanja obrasca za prijavu. Važno je da navedete podatke o svom IT rešenju i njegovom potencijalu za širu višekratnu upotrebu. U 2017. godini „Sharing & Reuse“ nagradni konkurs je doživelo veliki uspeh sa 118 prijava, a nadamo se da će ove godine biti još bolje!

1. Da li vaše rešenje ispunjava uslove za učestvovanje?

Da biste učestvovali na konkursu, vaše rešenje treba da zadovolji sledeće kriterijume:

 • Mora da bude razvijeno od strane organa javne uprave ili za organe javne uprave u državi članici EU-a, državi članici EFTA-e ili državi koja je kandidat za članstvo u EU-u (Albanija, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska).
 • Da ga je ponovo iskoristio bar još jedan organ javne uprave.
 • Da je ili softver otvorenog koda ili deljena IT usluga.
 • Njegov opis je objavljen na platformi Joinup. (Ako vaše rešenje još nije objavljeno na platformi Joinup u vreme vaše prijave za takmičenje, Joinup tim za podršku će moći da vam pomogne da objavite vaše rešenje).
 • Njegov opis je dostavljen na engleskom jeziku.
 • Rešenja koja su osvojila novčanu nagradu na prethodnom takmičenju (u 2017. godini) ne mogu da učestvuju ponovo. Rešenja koja su bila na trećem ili četvrtom mestu i dobila sertifikate o izuzetnosti mogu biti prijavljena ako spadaju u jednu od navedenih kategorija.

2. Kriterijumi za ocenjivanje

Vaše rešenje će ocenjivati evaluacioni komitet i žiri, u dva koraka, na osnovu sledećih kriterijuma:

 • Dizajn rešenja i upravljanje rešenjem: u kojoj meri su korišćeni otvoreni standardi i/ili u kojem ih se pridržavalo; nivo dokumentacije rešenja i kvalitet dizajna, nivo saradnje, prekogranične saradnje, saradnje između ustanova i identifikacija modela upravljanja koji podržava rešenje.
 • Uticaj/obim ponovne upotrebe: poslovni model rešenja; realizacija planiranih ciljeva i aktivnosti; dokaz o koristima (uključujući uštede ostvarene kroz ponovnu upotrebu umesto razvoja potpuno novog rešenja); vidljiv uticaj i materijalni rezultati; uštede ili rezultati koji još uvek mogu biti ostvareni; broj slučajeva ponovne upotrebe i podaci o planovima za buduću ponovnu upotrebu i tekućim naporima; ponovna upotreba postojećih usluga drugih organizacija; ponovna upotreba modula aplikacije u drugim aplikacijama.
 • Održivost: u kojoj meri je rešenje samoodrživo; obim do kojeg je održivost garantovana; tehnička dokumentacija; dokumentacija o poslovnom modelu; održavanje; visoka raspoloživost.
 • Inovacije (za kategorije 1 i 3): tehnološke inovacije; inovacije vezane za poslovni proces; socijalne inovacije.
 • Usmerenost na korisnika (za kategorije 2 i 4): dostupnost građanima; personalizovani podaci; personalizovane usluge; obaveštenja; mobilni uređaji.

3. Kako učestvovati na ovom takmičenju?

Za prijavu popunite  obrazac za prijavu. Prijava, sva prateća dokumentacija i opis rešenja moraju da budu na engleskom jeziku. Međutim, samo rešenje ne mora da bude na engleskom jeziku. Rok za podnošenje prijava je 28. februar 2019. godine.

Komisija će do 25. aprila 2019. godine putem elektronske pošte obavestiti vlasnike 16 rešenja koja uđu u uži izbor. Njihovi predstavnici će biti pozvani na ceremoniju dodele nagrada „Sharing&Reuse“ koja se održava 11. juna 2019. godine u Bukureštu, Rumunija, gde će imati priliku da predstave svoja rešenja.

4. Da li vam je potrebno više informacija o postupku podnošenja prijava? Možete ih naći u punoj verziji vodiča za postupak.

5. Korisni linkovi

Prethodni konkurs

6. Da li imate pitanja?

Kontaktirajte nas putem elektronske pošte na sledeću adresu: DIGIT-SR-AWARDS@ec.europa.eu

7. Pratite nas na društvenim mrežama:

Podeli

Comments are closed.