Kreditne garancije od 20 miliona evra iz IPA fondova Evropske unije za povoljnije kredite srpskim preduzećima

0

Od sredine ove godine, mala i srednja preduzeća u Srbiji moći će u odabranim poslovnim bankama da dobiju znatno povoljnije investicione kredite zahvaljujući projektu “EU za Srbiju –finansiranje za MSP”. Na inicijativu Ministarstva privrede, ovaj projekat finansira Evropska unija iz predpristupnih fondova sa 20 miliona evra, namenjenih za kreditne garancije.

Na današnje sastanku, organizovanom za predstavnike banaka koje posluju u Srbiji, predstavljen je nedavno raspisan javni poziv bankama da dostave ponude za učešće u ovom projektu. Nakon izbora banaka, projekat će omogućiti mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP) da konkurišu za kredite.

“Vrednost projekta je 20 miliona evra, a naš cilj je da kroz efekte ovih garancija obezbedimo povoljnu kreditnu podršku za nove investicije MSP u iznosu od preko 100 miliona evra. Prioritet Ministarstva privrede je da malim i srednjim preduzećima obezbedi povoljnije finansiranje za razvoj  njihovog poslovanja i tako podstakne njihov rast. Zahvaljujemo Evropskoj uniji što je prihvatila inicijativu Ministarstva privrede i finansirala ovaj projekat”, izjavila je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.

“Otežan pristup izvorima finansiranja je jedan od najvećih problema u poslovanju srpskih preduzeća. Zato smo posebno ponosni što prvi put u Srbiji finansiramo kreditne garancije. Očekujemo da će one obezbediti ne samo neophodnu finansijsku pomoć privredi već i da će istovremeno učiniti izvore finansiranja povoljnijim i dostupnijim – naročito inovativnim, mikro i novoosnovanim preduzećima. Sigurni smo da će to srpsku privredu ojačati i učiniti konkurentnijom”, izjavio je Štefen Hudolin, šef Operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Projekat “EU za Srbiju – Finansiranje za MSP” operativno sprovodi Evropski investicioni fond (EIF) kao deo regionalnog Programa za razvoj preduzeća i inovacija (EDIF) za Zapadni Balkan. EIF je, u okviru  grupacije Evropske investicione banke, specijalizovan za  podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u Evropi kroz olakšavanje pristupa finansiranju.

Podeli

Comments are closed.