Leuvarden i Valeta evropske prestonice kulture u 2018.

0

Leuvarden (Holandija) i Valeta (Malta) će od 1. januara poneti titulu evropskih prestonica kulture za 2018. Valeta će nizom manifestacija inspirisanih tradicionalnom malteškom festom u periodu između 14. i 20. januara početi sa realizacijom programa.

Komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič će prisustvovati zvaničnoj svečanosti otvaranja 20. januara. Proslave u Leuvardenu počinje 26. i 27. januara. Posetioci će širom grada i čitavog regiona Frislanda imati priliku da posete muzeje i uživaju u umetničkim instalacijama i performansima profesionalaca i amatera.

Valletta

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans će prisustvovati svečanosti koja se održava 27. januara. Komesar Navračič je izjavio: „Inicijativa Evropske prestonice kulture okuplja zajednice i na taj način donosi trajne prednosti gradovima i njihovim privredama i građanima. Ova godina će biti posebna jer se tokom nje obeležava i Evropska godina kulturnog nasleđa, zbog čega su obe prestonice kulture u svoje programe uključile veliki broj projekata za promociju kulturnog nasleđa – projekata koji će u prvi plan staviti ulogu kulture u izgradnji evropskog identiteta. Leuverdenu i Valeti želim mnogo uspeha u predstojećoj godini.”

Inicijativu Evropske prestonice kulture je 1985. pokrenula tadašnja ministarka kulture Grčke, Melina Merkuri. Ova inicijativa je vremenom postala jedan od kulturnih događaja koji privlače najviše pažnje u Evropi. Gradovi se biraju na osnovu kulturnog programa koji mora imati snažnu evropsku dimenziju, promovisati učešće i angažman žitelja te doprineti dugoročnom razvoju grada i okoline. Integralno saopštenje za medije je dostupno ovde.

Podeli

Comments are closed.