Majkl Davenport: Postepeno usklađivanje sa EU

0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport izjavio je u utorak na seminaru Rouz – Rot Parlamentarne skupštine NATO koji se održava u Skupštini Srbije, da je Briselski sporazum bio važan proboj u odnosima Beograda i Prištine, što je bila  značajna promena u pristupu.

Do 2012. godine je sve bilo na tehničkom nivou i bilo je potrebno da se podigne na nivo političkog vođstva. Učestalost sastanaka je bio osnov da se ostvari zaokret u odnosu, rekao je Davenport.

On je podsetio da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić bio 50 puta u Briselu i da je sada “srećniji što češće putuje u Beč”, prenosi agencija FoNet.

Podsećajući šta je sve učinjeno, Davenport je rekao da je ostvarena integracija policijskih snaga, pravosuđa u institucije Kosova, carine, održani su izbori.

Ostvarena je normalizacija i imamo stalne korake u pravcu napretka, rekao je Davenport.

Srbija je dostigla tačku saglasnosti o saradnji kada je potpisala neke sporazume i mislim da je poslata snažna poruka  Ivice Dačića kada je posetio NATO i smatram da EU i NATO jedan drugog pomažu u mnogo aspekata, rekao je Davenport.

On je ocenio i da postoji snažan interes Srbije da učestvuje u međunarodnim misijama i da se ponosi na ulogu koju ima u misijama Ujedinjenih nacija i EU.

Govoreći o Srbiji kao predsedavajućoj Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, Davenport je ocenio da Srbija nije ni svesna ogromnih izazova sa kojima se suočava, posebno u Ukrajini.

On je, govoreći o stavu Srbije prema ukrajinskom problemu, iako se ogradio da ne može da govori o stavu vlasti, rekao da Beograd podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, što je u skladu sa stavom država članica EU.
Ona nije, međutim, u stanju da se potpuno uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU u smislu restriktivnih mera koje su uvedene Rusiji, rekao je Davenport i istakao da Srbija to u ovoj fazi kao kandidat za članstvo u Uniji i ne mora da učini.

Potrebno je, međutim, da se postepeno usklađuje sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, rekao je on.

Upitan o ekonomskim kriterijumima za članstvo Srbije u Uniji, Davenport je ocenio da se kriterijumi za članstvo o kojima je govorio tiču svih država Zapadnog Balkana, ali da Srbija prednjači i da je za svoje reforme dobila pohvalu Međunarodnog monetarnog fonda.

Podeli

Comments are closed.