Mekalister: 2018. godina ključna za Zapadni Balkan

0

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da je 2018. godina ključna za Zapadni Balkan, jer je ponovo u fokusu EU i ima priliku da svoju evropsku perspektivu pretoči u stvarnost.

On je na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da veruje da će Srbija iskoristiti taj politički zamah da bi se sprovele reforme u vladavini prava, pravosudju i oblasti ljudskih prava.

Mekalister je rekao da je za trajnu stabilnost potrebna usredsredjenost na saradnju i normalizaciju odnosa u regionu.

On je istakao da je potrebno poboljšanje u oblasti vladavine prava, pravosuđa, kao i po pitanju normalizacije odnosa sa Kosovom.

“Uloga Srbije u regionu, naročito u okviru Berlinskog procesa, je više nego dobrodošla”, rekao je izvestilac EP i dodao da veruje da će Srbija imati vodeću ulogu u regionu.

“Nastavak pregovora je i dalje u rukama u Srbije, želimo da vidimo napredak i u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom”.

Mekalister je ocenio da srpska privreda dobro stoji, ali da vladavina prava mora biti osnažena radi privlačenja stranih investitora.

Mekalister je rekao da radi na novom izveštaju, da će pojedine zaključke predstaviti 12. juna, zatim 3. septembra, a da glasanje o tome očekuje u novembru.

Kada je u pitanju otvaranje novih poglavlja, Mekalister je naveo da je siguran da će Srbija biti nagrađena za svoj neprestani napredak,

“Da li će i koliko poglavlja biti otvoreno to nije nešto što evropski parlament odlučuje, ali se nadam da će Srbija biti nagradjena za svoj neprekidni napredak”, rekao je Mekalister.

Na kraju izlaganja Mekaliste je poručio: “Verujem u Srbiju i sposobnost predsednika Vučića”.

Vučić: Bićemo spremni da razgovaramo o kompromisu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je tačno da mnogo toga mora da se uradi u oblasti vladavine prava, i dodao da je pokrenuto važno pitanje nezadovljstva dela javnosti medijskim slobodama i debata usmerena na pravi način.

On je rekao da je zahvalan na pohvalama koje Srbija dobija za ekonomiju.

“Otvarajte poglavlja koliko hoćete, kad hoćete, to je vaša stvar, a naš posao je da naši građani žive u demokratski uređenoj zemlji i da imaju bolje uslove života”, rekao je Vučić I istakao da za Srbiju ostaje veliki problem odnos Beograda i Prištine.

“Bićemo spremni da u svakom trenutku razgovaramo sa Albancima o kompromisu, ali očekujemo da bude ispunjen briselski sporazum”, kazao je Vučić.

Podeli

Comments are closed.