Mekalister: Vladavina prava i nezavisno pravosuđe zahtevaju odgovarajuće uslove rada

0

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju i predsedavajući Komiteta za spoljne poslove EP Dejvid Mekalister je drugog dana boravka u Beogradu obišao sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i šefom Delagacije EU u Srbiji Semom Fabricijem radove na rekonstrukciji Palate pravde, koje pomaže EU. Tom prilikom je ocenio da dobro funkcionisanje pravosudnog sistema zahteva odgovarajuću infrastrukturu i uslove rada.

“Ovde imamo konkretnom vidljivost institucija EU u pružanju podrške Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu i uvek kada dođem u Srbiju želim da vidim ovakve projekte, jer su oni veoma važni za građane”, rekao je Mekalister.

FoNet

Prema rečima Mekalistera, sa kojim je na gradilištu bio i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, za vladavinu prava i nezavisno sudstvo važni su i odlični uslovi rada za sudije i sve zaposlene u pravosuđu.

Kuburović je istakla da je rekonstrukcija Palate pravde najveći infrastrukturni projekat Ministarstva pravde u poslednjih nekoliko godina, kao i da se realizuje uz pomoć kredita Evropske investicione banke i granta dobijenog zahvaljujući Evropskoj komisiji.

Prema njenim rečima, ovim se ispunjavanju obaveze iz Akcionog plana za poglavlje 23, jer se vladavina prava unapređuje i poboljšanjem uslova rada, modernizacijom zgrada i uvođenjem savremenih tehnologija, čime se skraćuje trajanje sudskih postupaka.

Kuburović je rekla da je završetak radova planiran za 18 meseci i podsetila da su se u Palati pravde nalazili sudovi pred koje dolazi 60 odsto krivičnih predmeta.

FoNet

Fabrici je istakao da se u rekonstrukciji Palate pravde vidi posvećenost Srbije evropskom putu, navodeći da je Palata pravde važan deo te poruke.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister koji je i potpredsednik Evropske narodne partije (EPP), istaknuti funkcioner nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) posetio je i Srpsku naprednu stranku (SNS), koja je pridružena članica EPP i razgovarao sa funkcionerima stranke Nеbojšom Stеfanovićеm, Milošеm Vučеvićеm,  Nеmanjom Joksimovićеm i Anjom Rović. Kako je saopštila SNS, na sastanku jе bilo rеči o učеšću ove stranke u radu Evropskе narodnе partijе, čija jе SNS pridružеna članica.

Podeli

Comments are closed.