Mladi profesionalci iz regiona u državnim institucijama Srbije

0

Petoro javnih službenika iz Albanije, BJRM, Crne Gore, Kosova* i Bosne i Hercegovine provelo je dve sedmice u Ministarstvu finansija Srbije u okviru programa Evropske unije za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu, a posle završetka programa su poručili da su zadovoljni onim što su naučili u srpskim institucijama.

U programu su učestvovali Muhamed Latifi, Helios Reveli, Martin Noveski, Dijana Dedić i Danilo Smolović i oni su činili grupu od 30 mladih javnih službenika koje je Evropska unija izabrala da učestvuju u programu edukacije i razmene.

Petoro javnih službenika iz regiona se upoznalo sa načinom izrade budžeta Srbije i tokom dve sedmice posetili su državne institucije, poput Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije. Svi su se saglasili da je iskustvo koje su stekli u institucijama u Srbiji izuzetno korisno.

Javne službenike iz regiona pozdravili su zamenik šefa Delegacije EU Oskar Benedikt i vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Srbije Ksenija Milenković.

Benedikt je napomenuo da EU finansira program za mlade profesionalce i da se nada da će oni ostati u međusobnom kontaktu.

Program EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu stvoren je posle samita o Balkanu 2016. godine u Parizu.

Svi učesnici programa su proveli i tronedeljnu obuku u Školi za javne politike na Insitutu za politièke nauke Sciences Po u Parizu.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova

Podeli

Comments are closed.