Mogerini: Bez ukidanja carina nema nastavka dijaloga Beograda i Prištine

0

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da dijalog Beograda i Prištine neće biti nastavljen dok kosovske vlasti ne suspenduju ili ne ukinu takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, jer bez toga nema uslova za uspešan nastavak pregovora.

„Neću sazvati sledeću rundu dijaloga dok ne budu ispunjeni uslovi, dok kosovske vlasti ne podignu, ne suspenduju ili ne ukinu odluku o taksama od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Do tada ne vidim uslove za uspešnu novu rundu pregovora“, kazala je Mogerini na konferenciji za novinare.

Mogerini je navela da je, ako Kosovo* ukine carine, spremna ne samo da sazove sastanak na najvišem nivou odmah sledećeg jutra.

„Onog trenutka kad uslovi budu ispunjeni, spremna sam ne samo da sazovem sastanak na visokom nivou sledećeg jutra, nego i da nas zaključam na koliko god bude potrebno – jednu nedelju, jedan mesec ili tri meseca“, navela je Mogerini.

Ona je kazala da je sigurna da može biti koristi od pozitivne atmosfere, ako se do nje dođe, za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Ali ja čekam da uslovi budu ispunjeni i za sada nisam videla poteze u tom smeru“, dodala je Mogerini.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova

Podeli

Comments are closed.