Mogerini i Han o najnovijim dešavanjima u Albaniji

0

Saopštenje visoke predstavnice/potpredsednice Mogerini i komesara Hana o najnovijim dešavanjima u Albaniji:

Žalimo zbog bojkota rada parlamenta i činjenice da opozicija još uvek nije prijavila učešće na izborima. Prema demokratskoj praksi, politička debata bi trebalo da se odvija unutar, a ne izvan parlamenta. Građani zaslužuju odgovorno rukovodstvo.

Još jednom pozivamo sve političke lidere da budu odgovorni, da poštuju institucije i stvore uslove za održavanje demokratskih izbora u skladu sa međunarodnim standardima.

Konkretno, preko potrebna reforma pravosuđa u Albaniji je još jednom predmet napada. Pozivamo sve strane da dovrše formiranje institucija za proveru rada sudija i tužilaca. Umesto napada na reformu pravosuđa koji šteti sadašnjosti i budućnosti Albanije treba pristupiti postupku provere uz budni nadzor međunarodne operacije za praćenje.

Očekujemo da članovi Parlamenta pokažu odgovornost, sposobnost da deluju u demokratski legitimnom okviru i da budu na strani albanskih građana koji zahtevaju pokretanje postupka provere i konačnu reformu pravosuđa kao ključnog koraka ka pristupanju zemlje Evropskoj uniji.

Podeli

Comments are closed.