Mogerini i Han o reformi izbornog zakona u BiH za izbor u Dom naroda Federacije

0

Izjava visoke predstavnice/potpredsednice Federike Mogerini i komesara Johanesa Hana o reformi izbornog zakona Bosne i Hercegovine za izbor u Dom naroda entiteta Federacije:

U nedavnom izveštaju o Bosni i Hercegovini, Evropska komisija je pozvala političke lidere da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis o rešenju po pitanju indirektnog izbora u Dom naroda entiteta Federacije. U svetlu ranije preuzetih obaveza, politički lideri tek treba da postignu dogovor o tome kako izmeniti odredbe izbornog zakonodavstva nakon nedavnih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući naporima koje trenutno ulažu ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Država obezbeđen je okvir u kom je moguće pronaći rešenje. Očekujemo da lideri u Bosni i Hercegovini bez odlaganja postignu kompromis u najboljem interesu svoje zemlje. Ako rezultati opštih izbora ne budu mogli da se sprovedu, formiranje nove vlade bi moglo biti ugroženo.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će u narednim danima raspisati oktobarske opšte izbore. Verujemo da će Centralna izborna komisija sprovoditi svoj mandat na nezavisan i profesionalan način. Održavanje i sprovođenje rezultata izbora, uključujući i pravilno funkcionisanje institucija, predstavlja osnovni demokratski uslov za bilo koju zemlju koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji. Budući izborni rezultati ne mogu biti talac partijskih interesa.

Podeli

Comments are closed.