Mogerini i Han: Uvodimo Zapadni Balkan u EU

0

Nako što je Evropska komisija usvojila Strategiju za Zapadni Balkan visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Mogerini je izjavila je danas da će EU podeliti budućnost sa svih šest zemalja Zapadnog Balkana, da bi se one priključile Uniji.

“Građani i lideri država Zapadnog Balkana odlučili su da budu deo EU, a to smo i mi izabrali”, rekla je Federika Mogerini novinarima.

Ona je rekla da Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan daje perspektivu integracije šest zemalja tog regiona, kojima su potrebnereforme, kako bi njihovi stanovnici imali iste standarde kao građani EU.

Prema njenim rečima 2025. godina nije rok za prijem novih članica, već realistična perspektiva okončanja pregovaračkog procesa.

Federika Mogerini je ocenila da je dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa od ključne važnosti za Srbiju i Kosovo, ali i za ceo Zapadni Balkan.

“Dobro sarađuju međusobno i mi dobro sarađujemo sa njima”, konstatovala je Mogerini i dodala da su predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači pokrenuli novu fazu normalizacije odnosa, koja može biti uspešnosprovedena.

“Predstoje ključni meseci, jer se odlučuje o budućnosti Evrope. Budućnost EU nije ograničena na 27 članica. Uvodimo Zapadni Balkan u EU, ali ne u dalekoj budućnosti, već u našoj generaciji”, izjavila je Federika Mogerini.

“Moguće je da neka država Zapadnog Balkana, ako ispuni sve uslove, postane članica Evropske unije 2025. Godine”, izjavio je evropski komesar za susedsku politiku i pegovore o proširenju Johanes Han, uz ocenu da se radi o  abicioznom, ali izvodljivom planu.

“Zemlje EU neće prihvatiti novu članicu koja nije rešila bilateralne problem”, rekao je Han novinarima, uz tvrdnju da je to motiv za pozitivno rešenje dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

“Sve zemlje regiona imaju interes da rade na integraciji u EU i treba da se u tome međusobno pomažu. Da bi se ostvario napredak, EU će im pružiti podršku u oblasti vladavine prava, bezbednosti, migracija, u međusobnom povezivanju, digitalnoj agenda”, izjavio je Han.

On je rekao da građanima EU treba objasniti da imaju koristi od proširenja na Zapadni Balkan.

Odgovarajući na pitanje novinara o ulozi Rusije na Zapadnom Balkanu, Mogerini je rekla da postoji uticaj drugih država, ali da se ne može porediti sa značajem EU za tih šest zemalja dok je Han naveo podatak da je 75 odsto spoljnotrgovinske razmene regiona vezano za EU, a da se isti procenat odnosi i na direktne strane investicije.

“Austrija je uložila u Srbiji četiri puta više novca od Rusije. Trgovinska razmena između zemalja Zapadnog Balkana i EU je gotovo udvostručena za proteklih 10 godina i dostigla je 43 milijarde evra”, naveo je Han.

Podeli

Comments are closed.