Mogerini: Konačno staviti tačku na kosovski* sukob

0

U govoru na otvaranju godišnje konferencije EU ambasadora 2018, Visoka predstavnica /potpredsednica Federika Mogerini rekla je da veruje da postoji realna promena da će Beograd i Priština uskoro postići sporazum o normalizaciji odnosa, dodajući da smatra da je vreme da se najzad stavi tačka na sukob.

“Moramo da nastavimo odlučno, istrajno i, dozvolite mi da kažem, tvrdoglavo – naš rad na i sa Balkanom. Prošla godina je bila neverovatno intenzivna, ali meseci pred nama biće još presudniji. Smatram da postoji realna šansa da predsednici Vučić I  Tači mogu da postignu sporazum koji pokriva sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine; sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između dve strane; sporazum koji je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i koji može da pomogne stabilizaciji čitavog regiona”, rekla je Mogerini ambasadorima zemalja članica EU u Briselu.

Mogerini je podsetila da je 20-godišnjica rata na Kosovu sledeće godine. “Smatram da je vreme da se konačno stavi tačka na taj sukob. Smatram da moramo da učinimo sve što možemo zajedno sa našim partnerima u Evropi, region i na međunarodnoj sceni, počev od Saveta bezbednosti UN, da bismo podržali pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice”, rekla je ona.

“Tik pred početak leta, zajedno smo proslavili sporazum između Atine i Skoplja, i za samo par nedelja, održaće se referendum o tome u, nadam se zemlji koja će imati naziv Republika Severna Makedonija. Biće to i intenzivna godina za pripreme ka otvaranju pristupnih pregovora i sa ovom zemljom i sa Albanijom..

Dozvolite mi da budem potpuno jasna: ovakve prilike moraju da se iskoriste sada – ova godina je ta godina. Ne pravimo nikakve ustupke: u interesu je evropskih građana i u Evropskoj uniji i van nje. Na Balkanu, danas je vrlo jasno da je Evropska unija referentna tačka. I dozvolite mi da poručim svima koji strahuju da su druge sile sve prisutnije u regionu: u kom god regionu u kome smo mi prisutni, nema prostora za druge”, rekla je Mogerini.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Podeli

Comments are closed.