Mogerini o samitu SAD-Demokratska Republika Koreja: ključan i neophodan korak ka trajnom miru

0

Izjava Visoke predstavnice/podpredsednice Federike Mogerini o ishodu samita Sjedinjenih Američkih Država i Demokratske Republike Koreje:

Današnji susret predsednika Sjedinjenih Američkih Država i lidera Demokratske Narodne Republike Koreje potvrđuje naše duboko uverenje da je diplomatija jedini put ka trajnom miru na Korejskom poluostrvu. Nastavak diplomatskog puta je često pun izazova, ali uvek nagrađuje. Ovaj samit bio je ključan i neophodan korak ka izgrađivanju pozitivnog napretka postignutog u među-korejskim odnosima i na poluostrvu do sada, zahvaljujući predvodništvu, mudrosti i rešenosti predsednika Republike Koreje, Mun Džae-Ina.

Konačni cilj, zajednički celoj međunarodnoj zajednici i Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacije, ostaje potpuna, proverljiva i neopoziva denuklearizacija Korejskog poluostrva. Zajednička izjava koju su danas potpisali lideri Sjedinjenih Država i Demokratske Narodne Republike Koreje daje jasan signal da taj cilj može da se postigne.

Evropska unija snažno podržava međunarodni režim o neširenju nuklearnog oružja, uključujući i uloge Međunardne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Sveobuhvatnog dogovora o zabrani nuklearnih proba (CTBT) i spremna je da omogući i podrži nastavak pregovora i drugih koraka usmerenih ka izgradnji poverenja i obezbeđivanju dugoročnog mira, bezbednosti i napretka na Korejskom poluostrvu, bez nuklearnog oružja.

Podeli

Comments are closed.