Nagrada EU za integraciju Roma: dve uspešne srpske priče

0

Povodom Međunarodnog dana Roma, EU info centar i Delegacija EU u Republici Srbiji organizovali su predstavljanje Nagrade EU za integraciju Roma kao i dve organizacije iz Srbije koje su dobile to prestižno priznanje. Na događaju „Nagrada EU za integraciju Roma: dve uspešne srpske priče“ održanom u EU info centru predstavljeni su laureati – Fondacija GRUBB (Gypsy Roma Balkans Urban Beat) i Udruženje Roma Braničevskog okruga.

Nikola Bizel iz Delegaciji EU u Srbiji istakao je u pozdravnoj reči da je inkluzija Roma posebno važna za Evropsku uniju i da je to razlog što je 2014. godine uvedena nagrada EU za inkluziju Roma. On je čestitao dobitnicima za ovu godinu i posebno istakao da je jedan od nagrađenih projekata grant koji je finansirala Delegacija EU u Srbiji.

„To je još jedan dokaz u prilog činjenici da je ova tema za nas od posebne važnosti. Socijalno uključivanje, ili jednostavnije rečeno, solidarnost sa osetljivim grupama, je jedna od osnovnih vrednosti Evropske unije, koju je i Srbija u potpunosti usvojila. Ppoštovanje ljudskih i manjinskih prava deo je svih evropskih politika i predstavlja važan deo evropskih integracija kao i pregovora Srbije za članstvo u EU. Vlada Srbije je nosilac ovog procesa ali i veliki deo nose opštine, organizacije i građani na lokalu“, zaključio je Bizel.

Silvija Sinani iz Fondacije GRUBB predstavila je nagrađeni projekat GRUBB centri – mesta u Novom Sadu i Nišu u kojima romska deca mogu da dobiju dodatnu pomoć u učenju i vanškolskim aktivnostima, kao i podršku da se izraze umetnički i istovremeno promovišu romsku kuturu. Ona je rekla da kroz program učenja godišnje prođe oko 600 romske dece i zahvalila Delegaciji EU u Srbiji na podršci.

Drugonagrađeni projekat „Naše pravo na bolji život” Udruženja Roma Braničevskog okruga predstavio je Nenad Gavran, koordinator projekata koji je kazao da Udruženje sprovodi program samozapošljavanja Roma, pomaže u njihovoj edukaciji i u dobijanju grantova za novoosnovane firme (u nabavci opreme), kao i u posredovanju u stažiranju (25 njih sada stažira u javnim preduzećima). Gavran je rekao da je projekt dobio zamajac zahvaljujući Nagradi EU. Zajedno sa jednim od korisnika projekta, osnovcem Jovanom koji je dobijao dodatne časove u okviru projekta, Gavran je uručio povelju i zahvalnicu Bizelu kao predstavniku Delegacije EU.

Nakon zvaničnog dela, održan je kraći muzički nastup grupe GRUBB.

Podeli

Comments are closed.