Najava za medije

0

Potpisivanje IPA finansijskog sporazuma za 2013. god. Ukupna alokacija za Srbiju – 197,2 miliona evra iz IPA 2013.

Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije i Žan Erik Pake, direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije, u petak, 06. juna 2014. potpisuju Finansijski sporazum između Vlade Republike Srbije i Evropske komisije za Nacionalni program za Republiku Srbiju za 2013. godinu. Ukupna alokacija iznosi 197,2 miliona evra koja su Srbiji na raspolaganju za prvu komponentu IPA 2013. Ova bespovratna sredstva će biti iskorišćena za projekte koji će pomoći Srbiji da realizuje reforme u ključnim sektorima, neophodne za buduće članstvo u EU: vladavina prava, reforma državne uprave, društveni i privredni razvoj, zaštita životne sredine, poljoprivreda itd. Ove reforme će doneti direktnu korist građanima Srbije.

Mesto: zgrada Rektorata Univerziteta u Beogradu, Studentski Trg 1
Datum i vreme: petak, 06. jun 2014, početak u 12.00 časova, okupljanje novinara od 11.30

DOGAĐAJ JE OTVOREN ZA MEDIJE, NAPOMENA:

  •   PREVOD SA ENGLESKOG OBEZBEĐEN

Ukupna suma dodeljenih sredstava za prvu komponentu IPA 2013. iznosi 197,2 miliona evra, od čega 145,6 miliona evra koje će kroz ovaj ugovor biti pod upravljanjem Republike Srbije, 33,1 milion evra pod upravljanjem Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i približno 18 miliona evra namenjenih razvoju aktivnosti organizacija civilnog društva, za finansiranje rešenja stambenih pitanja izbeglica i podršku nauke, istraživanja i obrazovanja.

Podrška je upućena sledećim sektorima: sektor reforme javne uprave, sektor pravde, sektor unutrašnjih poslova, razvoj privatnog sektora, sektor saobraćaja, sektor životne sredine i klimatskih promena, sektor energetike, sektor društvenog razvoja, sektor poljoprivrede i ruralnog razvoj i projekte u oblastima obrazovanja, zdravstva, nauke, kulture, preduzetništva, inovacija i pripremu infrastrukturnih projekata.

Ovim sporazumom usvojen je deo Nacionalnog programa koji će nadležne institucije Republike Srbije samostalno sprovoditi po sistemu decentralizovanog upravljanja. Nacionalni program za IPA 2013. predstavlja prekretnicu i poseban izazov, utoliko što je srpska administracija nakon više godina pripreme i testiranja, od Evropske komisije dobila upravljačke nadležnosti koje će po prvi put primeniti upravo za sprovođenje ovog programa.

Na događaju će takođe biti reči o dodatnoj finansijskoj pomoći EU za Srbiju kao odgovor na velike poplave. Osim neposredne pomoći koja je pružena do sada, Evropska unija je izdvojila dodatnih 30 miliona evra iz IPA fondova namenjenih saniranju posledica poplava u Srbiji.

Kontakt za informacije o IPA fondovima i Finansijskom sporazumu:

Milica Marković Tomić, Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, +381 11 3061 151, 064/82 36 247, mtomic@seio.gov.rs
Nadežda Dramićanin, Delegacija EU u Srbiji, +381113083264, nadezda.dramicanin@eeac.europa.eu

Podeli

Comments are closed.