Naš okean 2017: Evropska unija prednjači u zalaganju za bolje upravljanje okeanima

0

Na konferenciji koju je Evropska unija organizovala na Malti, akteri iz javnog i privatnog sektora su najavili podršku u iznosu od preko šest milijardi evra za bolje upravljanje okeanima. Visoka predstavnica/potpredsednica Federika Mogerini i komesar za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo Karmenu Vela juče su u ime EU najavili inicijative u vrednosti od 550 miliona evra za rešavanje globalnih problema u okeanima.

Prvi potpredsednik Frans Timermans će na konferenciji najaviti da Evropska unija do kraja 2017. ukida korišćenje plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu na automatima u zgradama u Briselu. Osim toga, komesar za razvoj, Neven Mimica, potvrdio je u ime EU i njenih afričkih, karipskih i pacifičkih partnera posvećenost održivom upravljanju okeanima. Zajedničko saopštenje za medije je dostupno ovde.

Zahvaljujući EU i njenoj snažnoj poruci o neophodnosti ulaganja većih napora u pravcu održivog upravljanja okeanima, akteri iz javnog i privatnog sektora iz 112 zemalja su se obavezali na ulaganje više od šest milijardi evra u očuvanje okeana. Sredstva će biti uložena u jačanje borbe protiv zagađenja mora i proširenje zaštićenih područja, unapređenje bezbednosti okeana, sprovođenje inicijativa za podsticanje plave ekonomije i održivog ribarstva kao i za ulaganje većih napora u pravcu suzbijanja klimatskih promena, u skladu sa Sporazumom iz Pariza i ciljevima održivog razvoja u okviru Agende za održivi razvoj do 2030.

Učesnici su najavili stvaranje novih zaštićenih morskih područja koja će se protezati na preko 2,5 miliona kilometara kvadratnih, što je više od 50 odsto površine čitave Evropske unije. Spisak preko 400 preuzetih obaveza (od čega 36 mera na koje se obavezala EU, više od 200 mera koje će sprovesti vlade trećih zemalja, preko 100 obaveza koje je preuzeo privatni sektor i nekolicina obaveza koje su preuzele NVO, fondacije, istraživački instituti i međunarodne organizacije) možete pronaći ovde.

Podeli

Comments are closed.