Nasleđe, sloboda, progres i raznolikost predstavljeni izložbom „Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske“

0

Nasleđe, sloboda, progres i raznolikost kao vrednosti na kojima se temelji evropska civilizacija, teme su izložbe „Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske“, koja je otvorena u ovoj ustanovi kulture, u sklopu obeležavanja 2018. godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa. Izložbu je otvorio šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Srbiji, Pol-Anri Prese.

„Čast mi je i zadovoljstvo što imam priliku da otvorim ovu izložbu i smatram da je lepo što se i Srbija priključila drugim državama Evropske unije u obležavanju godine evropskog kulturnog nasleđa, nizom aktivnosti koje sprovodi Delegacija EU u Srbiji, uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja i brojnih ustanova kulture. Moto kampanje je „Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost“ i u tom kontekstu posmatrano nalazimo se na pravom mestu jer je Galerija Matice srpske pravi primer kako u savremeno doba jedna od najstarijih ustanova kulture uspeva da sakupi, čuva i predstavi najbolje primere sprskog kulturnog nasleđa koje će pomoći sadašnjim i budućim generacijama da izgrade svoj identitet a da se ne odreknu identiteta koji im je ostavljen u nasledstvo“, rekao je Prese.

Upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljević istakla je da izložba obuhvata 67 dela nastalih u periodu od 1850. do 2005. godine, koja su odabrana kako bi se publika podstakla na promišljanje i preispitivanje evropskih fenomena.

„Timski smo izabrali dela koja ilustruju fenomene na kojima počiva Evropska unija – sloboda, nasleđe, progres i raznolikost. Na vama je, kao publici, da razmislite šta sve još može biti evropski fenomen i da li smo odabrali prave fenomene, te da li su to zaista priče koje ove slike pričaju. U pitanju su dela iz naše kolekcije koja pripadaju uglavnom domaćim autorima, svega nekoliko su naslikali strani slikari, a koja, predstavljena na ovaj način, daju drugačiji uvid i drugačiji pogled na kolekciju Galerije Matice srpske“, rekla je Palkovljević.

Izložbu prati dvojezična publikacija Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske / European Phenomena in the Collection of the Gallery of Matica Srpska sa tekstovima kustosa i konzervatora mr Danila Vuksanovića, Luke Kulića, Miroslave Žarkov i Stanislave Jovanović, kao i reprodukcijama svih izloženih umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Pomoćnica ministra za međunarodne odnose i evropske integracije pri Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Asja Drača Muntean, objasnila je šta za nju lično predstavljaju teme kojima se izložba bavi.

„Kada govorimo o nasleđu to je sve ono što jedna zajednica prepoznaje kao svoje nasleđe. Sloboda je nešto čemu težimo kao pojedinci i kao društvo. Progres je društveni i ekonomski razvoj, koji su isprepletani i bez kojih Evropa nije prepoznatljiva. I naravno, tu je raznolikost kao temeljna vrednost evropskog društva, koja mene podseća na raznolikost kulturnih izraza koje mi kao društvo štitimo i tumačimo. Upravo ova izložba ali i predavanja koja će biti organizovana na ove četiri teme ispunjavanju sve kriterijume koji su navedeni u odluci Evropske unije kojom je pokrenuta kampanja obeležavanja godine evropskog kulturnog nasleđa. Iako Srbija nema status članice Evropske unije pozvani smo da se uključimo u ovu agendu i da iskoristimo ovu inicijativu da promovišemo kulturno nasleđe Srbije, a Galerija Matice srpske na pravi način je to učinila ovom izložbom“, rekla je ona.

Tokom trajanja izložbe biće priređena kustoska vođenja subotom u 11 i 17 sati i predavanja petkom u 19 sati, a detaljne informacije nalaze se na internet stranici Galerije Matice srpske. Izložba je otvorena do 16. septembra 2018. godine.

Podeli

Comments are closed.