Naučnik čija istraživanja finansira EU među dobitnicima Nobelove nagrade za fiziku

0

Laureati Nobelove nagrade za fiziku za 2018. su Artur Eškin kao i Žerar Muru i Dona Strikland za revolucionarna otkrića u području laserske fizike.

Drugi deo nagrade je pripao Žeraru Muruu i Doni Strikland koji su 1985. utrli put za razvoj najkraćih i najintenzivnijih laserskih impulsa koji su ikada stvoreni.

Pomenuti laseri visokog intenziteta se danas koriste u industriji i medicini, uključujući korektivne operacije oka. Karlos Moedas, komesar za istraživanje, nauku i inovacije, izjavio je: „Od srca čestitam Arturu Eškinu, Žeraru Muruu i Doni Strikland na njihovim postignućima. Ponosan sam što su ovogodišnji laureati Nobelove nagrade usavršili svoja otkrića uz pomoć sredstava EU. Njihova otkrića će nam pomoći da sačuvamo poziciju lidera u pomeranju granica nauke.“

Žerar Muru je kasnije tokom karijere primio sredstva EU u okviru prethodnog programa za istraživanje i inovacije. Pionir ultrabrzih lasera je u periodu od 2012. do 2015. primio 500.000 evra za ambiciozni međunarodni projekat ICAN koji objedinjuje lasersku i visokoenergetsku fiziku.

Cilj projekta je razvoj novog laserskog sistema koji je sastavljen od hiljada laserskih vlakana. Takav sistem može da transformiše nuklearni otpad, koji inače može da „preživi” više hiljada godina, u materijale sa kraćim životnim vekom i na taj način ublaži problem upravljanja nuklearnim otpadom.

Muru je takođe inicijator i koordinator Infrastrukture ekstremne svetlosti (ELI) u okviru evropskog strateškog foruma o istraživačkoj infrastrukturi.

Podeli

Comments are closed.