Niš dobija EU Info kutak, pomoć EU Jugu se nastavlja: Devenport

0

Program EU PROGRES, u koji je EU investirala 14.1 miliona evra, doprineo je kreiranju 300 novih radnih mesta, privlačenju investicija vrednih najmanje 30 miliona evra i otvaranju mogućnosti za još 3,000 novih radnih mesta u narednih pet godina, rekao je u Nišu šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Majkl Devenport. Tokom posete ovom gradu ambasador Devenport potpisao sa gradonačelnikom Zoranom Perišićem Memorandum o razumevanju o otvaranju EU Info kutka.

„Od preko 500 projekata koje Evropska unija sprovodi na teritoriji Srbije, mislim da je EU PROGRES jedan od značajnijih i najsveobuhvatnijih jer je doprineo razvoju u najvažnijim sferama života“, rekao je Devenport obraćajući se Upravnom odboru programa u Nišu, na sednici  kojom se  zatvara  Program evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES.

Program evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES je razvojni program koji obuhvata  25 opština sa juga i jugozapada Srbije, usmeren ka stvaranju boljih uslova života i sa ciljem  jačanja stabilnosti i društveno-ekonomskog razvoja južne i jugozapadne Srbije.

Devenport je izrazio zadovoljstvo što zatvaranju programa prisustvovala i Irena Vojackova-Solarno, stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji, istakavši da su agencije i organizacije koje rade u okviru Ujedinjneih nacija “važan partner Evropske unije u realizaciji projekta u raznim oblastima”.

Ambasador Devenport je najavio nastavak pomoći razvoju opština južne i jugozapadne Srbije kroz novi četvorogodišnji program Evropski PROGRES, koji će pored postojećih 25 obuhvatiti još devet opština, a za koji će ovih dana biti potpisan ugovor.

Prethodno je ambasador Devenport potpisao sa gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem Memorandum o razumevanju o osnivanju EU info kutka u ovom gradu i posetio buduće prostorije Kutka u Kancelariji za mlade grada Niša.

„Niš će se pridružiti odabranim evropskim gradovima koji besplatno nude informacije o Evropskoj uniji svim građanima i gostima“, rekao je Devenport i dodao će građanima Niša i njihovim gostima Info Kutak pružiti informacije o članstvu u EU i konkretnim dobitima za njih i njihovu decu.

EU Info kutak predstavlja deo komunikacionih aktivnosti Delegacije u Srbiji, sa ciljem da unapredi poznavanje Evropske unije u direktnom kontaktu sa građanima i posetiocima Niša, uz aktivnu podršku gradskih vlasti.

Tokom 2014. godine Delegacija EU u Srbiji otvoriće EU Info Kutak i u Novom Sadu.

Ambasador Devenport se tokom posete Nišu sastaje i sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Za više informacija o EU PROGRES programu.

Podeli

Comments are closed.