Nova era u odnosima Srbije i EU

0

Treba nastaviti sa modernizacijom društva kako bi se prevazišli izazovi koji Srbiju čekaju na putu ka članstvu, saopšteno je na sastanku Saveta Koordinacionog tela Vlade Srbije za proces pristupanja Evropskoj uniji , kojem je prisustvovao Kristijan Danijelson.

Na sastanku Saveta Koordinacionog tela Vlade Srbije za proces pristupanja Evropskoj uniji , kojem je prisustvovao generalni direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Kristijan Danijelson, izraženo je zadovoljstvo zbog početka pristupnih pregovora, čime počinje i nova era u odnosima Srbije sa EU.

Naglašeno je da je to zasluženo priznanje za napredak učinjen prethodnih godina, ali i znak da još intenzivnije treba nastaviti sa modernizacijom društva kako bi se prevazišli izazovi koji Srbiju čekaju na putu ka članstvu, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

image(1)

Sastankom je predsedavao ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić, a prisustvovala je šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević.

Na sastanku je postignuta saglasnost i oko toga da je u narednom periodu neophodno posvetiti posebnu pažnju daljim reformama i nastavku usklađivanja domaćih propisa sa pravnim tekovinama EU, posebno u oblastima koje su temelj vladavine prava.

Ružić i Danijelson ukazali su i na značajan posao koji predstavnici srpske i briselske administracije obavljaju u postupku analitičkog pregleda zakonodavstva, fazi koja prethodi otvaranju pregovora po poglavljima.

Izrazili su zadovoljstvo dobrom pripremom i iskazanim kapacitetima predstavnika srpske javne uprave u skrinizima koji su do sada okončani.

Na sastanku su dogovoreni i naredni koraci u nastavku saradnje i aktivna podrška Evropske komisije naporima Srbije da predano učestvuje u daljem usklađivanju sa pravilima i standardima EU.

Podeli

Comments are closed.