Nove mere za podsticaj ključnih i digitalnih veštona i evropske dimenzije obrazovanja

0

Danas, samo dva meseca nakon geteburškog samita održanog 17. novembra 2017, Evropska komisija je usvojila nove inicijative za unapređenje ključnih i digitalnih veština evropskih građana, promociju zajedničkih vrednosti te informisanje učenika o funkcionisanju Evropske unije.

Cilj inicijativâ je smanjenje socio-ekonomskih nejednakosti, uz istovremeno očuvanje konkurentnosti u cilju izgradnje ujedinjenije, snažnije i demokratskije Evrope.

Jirki Katainen, potpredsednik Komisije za radna mesta, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: „Cilj inicijativâ koje smo danas usvojili je da osnaže pojedince kako bi maksimalno iskoristili svoje potencijale te kako bismo izgradili fer i otporne privrede i društva.

Tibor Navračič, komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, kaže: „Obrazovni i sistemi obuke u Evropi moraju da svim ljudima, nezavisno od porekla, omoguće pravo ne samo na sticanje odgovarajućih sposobnosti za lični i profesionalni napredak, već i uslove za njihovo učešće u društvu. Moramo da iskoristimo potencijale obrazovanja kako bismo promovisali društvenu koheziju i osećaj pripadnosti.”

Marija Gabrijel, komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo, dodaje: „Jaz u digitalnim veštinama je realan. Uprkos tome što će 90 odsto radnih mesta u budućnosti zahtevati izvesni nivo digitalne pismenosti, 44 odsto Evropljana nema ni osnovne digitalne veštine. Akcioni plan za digitalno obrazovanje koji predlažemo danas će Evropljanima, obrazovnim institucijama i sistemima pomoći da se bolje prilagode životu i radu u društvima koja digitalizacija odlikuje u sve većoj meri.“

Ovi novi predlozi će biti inkorporirani u prvi Evropski samit o obrazovanju kome će komesar Navračič biti domaćin u Briselu 25. januara.

Podeli

Comments are closed.