Očuvanje bezbednosti potrošača EU – prodajna mesta na internetu udružuju snage da uklone opasne proizvode sa tržišta EU

0

Evropska komisija je danas predstavila najnoviji izveštaj o sistemu brzog upozoravanja za opasne proizvode. Nacionalna tela su 2016. aktivnije koristila sistem kako bi iz prodavnica uklonila opasne proizvode. Međutim, sve više opasnih proizvoda za koje su izdata obaveštenja u sistemu se prodaje na internetu.

Komisija je zbog toga poboljšala saradnju sa Amazonom, Ebayom i Alibabom na delotvornijem uklanjanju potencijalno nebezbednih i proizvoda koji ne ispunjavaju standarde sa njihovih sajtova na kojima se proizvodi prodaju potrošačima u EU.

Vera Jurova, komesarka za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost, izjavila je: „Potrošači moraju biti zaštićeni od opasnih proizvoda i na internetu i van njega. Zato mi je drago da smo sa Amazonom, Ebayom i Alibabom postigli dogovor kako bismo udružili napore za uklanjanje proizvoda o kojima je izdato obaveštenje u sklopu sistema. Pozivam i druge platforme da slede ovaj primer. Osim toga, zadovoljna sam što smo ostvarili napredak u pogledu Kine budući da je broj opasnih proizvoda koji se uvoze iz te zemlje smanjen ove godine. Iz ovoga zaključujemo da naša saradnja sa Kinom i naše insistiranje na visokim standardima daju rezultate.”

Podeli

Comments are closed.