Od vladavine prava zavisi i privredni rast

0

Srbija je prošle godine privukla 3,5 milijarde evra stranih direktnih investicija, a za devet meseci ove godine 2,4 milijarde, rečeno je na predstavljanju 17. izdanja Bele knjige Saveta stranih investitora.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici poručio je da želi sve da uveri da Srbija ima evropsku perspektivu i da se to nije promenilo.

„To ostaje ključni prioritet i za Srbiju i za EU“, rekao je ambasador Fabrici. On je podsetio da je Srbija otvorila 17 i privremeno zatvorila dva poglavlja, napominjući da to ne treba gledati kao na trku od 100 metara, već na maraton.

„Vladavina prava je prvi prioritet i od toga zavisi privredni rast“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji i dodao da je predstavljanje Bele knjige prilika da se „izmeri pritisak i temperatura poslovnog okruženja“.

„Bela knjiga i njene preporuke su veoma slične kao i izveštaj Evropske komisije“, ocenio je on.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija nastavlja da transformiše svoju ekonomiju sa radno-intenzivnih investicija na rast zasnovan na znanju i inovacijama.

„Srbija je prošle godine privukla 3,5 milijarde evra stranih direktnih investicija, a za devet meseci ove godine 2,4 milijarde. U osam meseci ove godine izvoz IT usluga je premašio izvoz usluga iz cele prošle godine, kao i izvoz poljoprivrednih proizvoda“, rekla je ona.

Predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova poručila je da ta organizacija zagovara dalje ubrzanje reformi sa ciljem da se sledeće godine Srbija približi 50 odsto u primeni preporuka iz Bele knjige.

Mihajlova je rekla da je ove godine primenjeno 41 odsto preporuka i izdanja Bele knjige iz 2018. godine. Prema njenim rečima, tri su ključna očekivanja od Vlade Srbije – da ubrza pristupne pregovore sa EU, rad na fiskalnoj konsolidaciji i unapređenje primene zakona, posebno u oblasti poreza.

 

Podeli

Comments are closed.