Oskar i 15 Cezara za filmove snimljene uz podršku EU

0

Filmovi snimljeni uz podršku potprograma MEDIA u okviru Kreativne Evrope su tokom proteklog vikenda osvojili niz nagrada. Na sinoćnoj 90. dodeli nagrada Američke filmske akademije, film „Skrivena ljubav”, reditelja Luke Gvadanjina, nagrađen je Oskarom za najbolji adaptirani scenario, koji je napisao Džejms Ajvori.

Na dodeli nagrada Cezar prošlog petka, nagrađeno je pet filmskih ostvarenja snimljenih uz podršku potprograma MEDIA. „120 otkucaja u minuti” (reditelja Robina Kampilja) je osvojio šest nagrada, među kojima i nagradu za najbolji film; priznanje za najboljeg glumca u usponu je pripalo Nauelu Peresu Biskajartu; Antoan Reinarc je osvojio nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu, reditelj Robin Kampiljo je osvojio nagradu za montažu i najbolji originalni scenario, dok je priznanje za najbolju originalnu muziku pripalo Arnou Rebotiniju.

„Doviđenja, tamo gore” (reditelja Alberta Dupontela) je osvojio pet nagrada Cezar: za najboljeg reditelja, kostim (Mimi Lempicka), scenografiju (Pjer Kefelean), kameru (Vinsent Matijas) i nagradu za najbolji adaptirani scenario koju su podelili Albert Dupontel i Pjer Lemetr.

„Barbara” (reditelja Matjea Amalrika) je osvojio nagradu za najbolju glumicu koja je otišla u ruke Džin Balibar i priznanje za najbolji zvuk koje je pripalo Olivijeu Movezinu, Nikolasu Morou i Stefanu Tjebou. „Ja nisam tvoj crnac” (reditelja Raula Peka) je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac, dok je „Le brio” (reditelja Ivana Atala) glumici Kameliji Žordana donelo priznanje za najbolju glumicu u usponu.

Više informacija o nagrađenim filmovima koji su snimljeni uz podršku programa MEDIA je dostupno ovde i ovde.

Podeli

Comments are closed.