Pariz najinovativniji evropski grad u 2017.

0

Evropska komisija je danas Parizu dodelila titulu Evropske prestonice inovacija u 2017. (iCapital) i nagradu u iznosu od milion evra.

Pariz je ovu nagradu, koja se dodeljuje u okviru programa EU za istraživanje i inovacije Horizont 2020, osvojio zbog svoje strategije za inkluzivni razvoj inovacija. Drugo mesto su zauzeli Tel Aviv i Talin, kojima je dodeljena nagrada od po 100.000 evra.

Komesar za istraživanje, nauku i inovacije Karlos Moedaš je objavio rezultate na veb samitu u Lisabonu. Tom prilikom je izjavio: „Gradove ne definišu veličina i broj stanovnika, već širina njihove vizije i snaga koju daju građanima. Neki gradovi se ne boje ekperimentisanja. Ne boje se da svoje građane uključe u razvoj i testiranje ideja. To su gradovi koji svojim građanima daju snagu. Tim gradovima danas odajemo priznanje.“

U Parizu je u protekloj deceniji izgrađeno preko 100.000 kvadratnih metara inkubatora, a ovaj grad je i dom najvećih start-ap kompanija na svetu. Talin je osvojio nagradu zbog inicijative da bude poligon za testiranje revolucionarnih tehnologija, poput samovozećih automobila i robota kurira, dok je Tel Avivu odato priznanje zbog uspostavljanja takozvane laboratorije pametnih gradova, globalnog centra izuzetnosti koji povezuje inovativne start-ap kompanije sa vodećim tehnološkim kompanijama.

Komesar Moedaš i komesarka za politiku konkurencije Margret Vestager su tokom veb samita iskoristili priliku da u razgovoru uživo na Fejsbuku promovišu još jednu Komisijinu nagradu: Nagradu EU za inovatorke za 2018, kojom se podstiče rodna ravnopravnost u oblasti inovacija i ističe značaj kreativnih uzora za inovatorke i preduzetnice. Prijava za konkurs je otvorena do 15. novembra.

Podeli

Comments are closed.