Parlament izglasao predlog za smanjenje plastičnog otpada

0

Evropska komisija je pozdravila značajan korak koji je Evropski parlament načinio danas usvajanjem predloga inicijative kojom se staje na kraj zagađivanju mora plastičnim otpadom. U pitanju je 10 plastičnih proizvoda koji najčešće završe u okeanima kao i izgubljena i zanemarena oprema za pecanje.

Pomenuti proizvodi čine 70 odsto otpada u morima. Evropljani su veoma zabrinuti zbog uticaja plastičnog otpada na njihovo i zdravlje životne sredine.

Predlog koji je podnela Komisija predviđa različite mere za različite kategorije proizvoda. Plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu za koje postoje pristupačne alternative biće zabranjeni. Kada su u pitanju proizvodi koji se ne mogu tek tako zameniti drugima, radiće se na ograničavanju njihove upotrebe na nacionalnom nivou; uvođenju drugačijih zahteva u pogledu dizajna i obeležavanja; te obavezama proizvođača u smislu upravljanja otpadom.

Karmenu Vela, komesar za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo, izjavio je: „Danas smo korak bliže eliminisanju problematičnih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u Evropi. Komisija je obećala da će davati veliki doprinos u rešavanju velikih problema, a zagađenje plastikom i otpad u morima su među najvećim problemima našeg vremena. Zato smo podneli zakonodavni predlog o smanjenju korišćenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i izgubljenoj i zanemarenoj opremi za pecanje. Toplo pozdravljam današnju odluku Parlamenta. Ona šalje jasnu poruku da je Evropa spremna da preduzme odlučne, koordinirane mere kako bi smanjila plastični otpad i stala na čelo globalnih napora za čišćenje naših okeana. Ovo je napredak koji ćemo s ponosom predstaviti na konferenciji Naš okean koja se sledeće nedelje održava u Indoneziji.”

Predlog koji je danas podržan u Parlamentu je samo jedan segment prve sveobuhvatne Strategije o plastici koju je Komisija usvojila ove godine. Ona je deo širih nastojanja da se Evropa okrene ka održivijoj, cirkularnoj privredi, kako je i predviđeno Akcionim planom za cirkularnu ekonomiju koja je usvojena u decembru 2015.

Uporedo sa ovim zakonodavnim predlogom, Komisija učestvuje u dijalogu sa zainteresovanim stranama i proizvođačima; pokrenula je kampanju za informisanje javnosti za građane EU, a predvodi i međunarodne napore za smanjenje zagađenja plastičnim otpadom širom sveta putem relevantnih platformi i foruma, uključujući G7, G20 i Ciljeve održivog razvoja UN.

Podeli

Comments are closed.