Podrška Delegacije EU 52. BITEF-u

0

Delegacija EU u Srbiji podržava ovogodišnji 52. BITEF na kome se pod sloganom “Svet bez ljudi”, kako je istako umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica, veliki broj predstava bavi revitalizacijom evropskih vrednosti.

Festival počinje 14. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu izvođenjem francuske predstave “Svita br. 3 Evropa” autora Žorisa Lakosta, koja kritičkom osvrtom na stanje u EU upozorava na opasnost od porasta ksenofobije, netolerancije, autoritarnosti i nasilja.

Na zajedničkoj konferenciji za medije šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici podsetio je da se podrška BITEF-u realizuje u okviru obeležavanja evropske godine kulturnog nasleđa i pozvao publiku da poseti izložbu na tu temu koja će biti otvorena u JDP-u uoči izvođenja predstave “Svita br. 3”.

“Video sam neke predstave na 51. BITEF-u i bio impresioniran kvalitetom, intelektualnim i kulturnim izazovima koje je festival predstavio beogradskoj publici. Zato smo odlučili da podržimo Bitef koji je ove godine fokusiran na Evropu. Naslov ‘Svet bez ljudi’ je surov i zastrašujući, kao i lice gorile koje zuri u nas sa plakata. Ali, kako ja to vidim, to je i poziv umetničkog sveta na više angažmana u svetu i u životu, na borbu i neprihvatanje fatalističkog pristupa”, rekao je Fabrici.

Fabrici je dodao je u tom smislu “EU srećna da prihvati izazov i da reaguje”.

“Budući da se predstava ‘Svita br. 3“ upravo bavi svim članicama EU, za nas je bila neodoljiva. Morali smo da pomognemo njen dolazak u Beograd. Ona govori o stanju u evropskim društvima, o postojanju zabrinutosti i nelagode, ali izražava i respekt prema toj nelagodi, ozbiljno tretira ono što brine ljude u Evropi – radikalizam, ksenofobiju, ekonomske probleme. Predstava želi da nam pomogne da se ne krijemo, da se ne sklanjamo od tih izazova i briga, da ne ćutimo. Ona je poziv na delovanje”, rekao je Fabrici.

Fabrici je dodao da za njega lično EU kao instutucija, kao ono što živimo i gradimo, nije uzrok ovih problema u evropskim društvima, već upravo protivotrov za sve to što je sada problem i briga.

“Kada se postavi pitanje šta da radimo sa tim nelagodama i brigama sa kojima smo suočeni, odgovor je da treba da radimo zajedno na izgradnji međusobnog poštovanja, na očuvanju našeg mira, obezbeđivanju posla za obične ljude, da štitimo obične ljude. Poziv koji nam ‘Svita’ upućuje jeste da ne podlegnemo strahovima, da kroz delovanje zajedno dođemo do rešenja, a to je i osnovna filozofija EU”, izjavio je Fabrici.

Podeli

Comments are closed.