Podrška EU mladim profesionalcima u regionu

0

Petoro kvalifikovanih i motivisanih mladih državnih službenika iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, sa Kosova* i iz Bosne i Hercegovine su ove nedelje počeli sa radom u srpskim institucijama u okviru programa EU za obrazovanje i razmenu pod nazivom „Program EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu”.

Grupa učesnika u Srbiji će se fokusirati na temu budžetskih procedura u cilju povećanja efikasnosti. Oni će u okviru programa tokom naredne dve nedelje učestvovati u nizu sastanaka sa nadležnim institucijama i radiće u grupama. Mladi profesionalci će provesti dve nedelje u Privrednoj i industrijskoj komori Srbije i Kancelariji za evropske integracije koja je i kreirala ovaj dvonedeljni program.

Učesnici Martin Noveski, Muhamed Latifi, Helios Reveli, Dijana Dedić i Danilo Smolović su se tokom prvog dana boravka u Beogradu 6. marta sastali sa šefom Delegacije EU u Srbiji, ambasadorom Majklom Davenportom, sa kojim su razgovarali o dosadašnjem iskustvu učešća u ovom projektu. Ambasador Davenport je bio posebno zainteresovan za posao koji svaki od učesnika obavlja u svojoj zemlji, načinu na koji će se upoznati sa budžetskim praksama Srbije kao i o načinu na koji će to znanje integrisati u svoje završne radove.

U međuvremenu, pet predstavnika institucija iz Srbije je započelo svoje učešće u projektu u drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Nakon pohađanja intenzivne tronedeljne obuku u Školi za javne politike (School of Public Affairs) prestižnog univerziteta za političke nauke SciencesPo u Parizu u oktobru prošle godine, 30 mladih državnih službenika za Zapadnog Balkana je odabrano i podeljeno u šest grupa od kojih se svaka bavi različitom temom. Učesnici, zaposleni u ministarstvima finansija, ministarstvima za evropske integracije ili kabinetima premijera, na kraju projekta će pisati završne radove koje će predstaviti na konferenciji u maju.

Pilot program „Program EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu“ nastao je nakon što je na Samitu o Balkanu 2016. u Parizu potvrđena evropska perspektiva svih zapadnobalkanskih zemalja. Reformi javne uprave i dobroj upravi je još jednom data velika važnost u agendi pristupanja Uniji kao jednog od ključnih prioriteta. Projekat finansira Evropska komisija a sprovodi ga British Council.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova

Podeli

Comments are closed.